Shiatsu-therapie

Shiatsu

Wat houdt shiatsu nou eigenlijk in? Mensen die al eens een afspraak hebben gehad weten hoe een behandeling gaat. Maar wat gebeurt er nou precies in je lichaam? In het kort leg ik het meestal als volgt uit. Bij acupunctuur worden er naalden gezet op bepaalde energiepunten. Bij shiatsu-therapie gebruik ik mijn handen op deze punten in plaats van naalden. Deze punten hebben een specifieke werking en zorgen dat bepaalde klachten verdwijnen.
Hieronder zal ik uitgebreider uitleg geven over shiatsu.

Meridianen

In je lichaam stroomt energie door energiebanen. Deze energiebanen worden ook wel meridianen genoemd. Op deze meridianen liggen 365 punten met elk een verschillende werking. Deze punten werken op de spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren. Druk op deze punten stimuleert niet alleen de huid en verlicht spierstijfheid, maar reguleert eveneens het zenuwstelsel en beïnvloed de spijsvertering. Ook stimuleert het de bloed- en lymfecirculatie en activeert daarmee het herstellende vermogen van het lichaam.
Zoals je op het plaatje hierboven ziet loopt de levermeridiaan vanaf de grote teen oven het been tot op de borstkas. De levermeridiaan heeft punten die van invloed zijn op de nek. Het kan dus zo zijn dan ik op de voeten en benen behandel voor nekklachten.

Wat laat jou tong zien?

Ik werk met shiatsu gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Dit houdt in dat ik eerst een diagnose stel door de buik te voelen, naar de tong te kijken en de pols te voelen. Op de buik is de energie van de meridianen te voelen. Door druk te geven op deze zones op de buik kan deze energie worden gevoeld.

De tong geeft heel veel weer over de conditie van jou energie over de afgelopen tijd. Er wordt onder andere naar de kleur, dikte, het beslag en hoe vochtig de tong is. Daarnaast laat de energie van de organen zich zien op de tong zoals de afbeelding hieronder laat zien.

Als laatste wordt de pols gevoeld. Per pols kunnen 3 organen oppervlakkig en 3 organen dieper in de pols worden gevoeld. Zo kan de energie van de 12 hoofdmeridianen worden gecheckt. Er wordt  bijvoorbeeld gelet op de snelheid, of de pols krachtig is of zwak en of deze strak aanvoelt. De pols geeft de energie aan van het moment. Daarom wordt tijdens de behandeling soms gecheckt wat er verandert door bepaalde meridianen te behandelen.

Werking shiatsu

Op het moment dat er een blokkade vormt in een van deze meridianen dan ontstaan er klachten. Met bepaalde technieken en door gebruik te maken van punten die deze blokkade oplossen, worden de klachten minder of verdwijnen ze. Afhankelijk van de techniek die gebruikt wordt, kan de energie gestimuleerd, afgeremd of geharmoniseerd worden. Op het moment dat er druk wordt gegeven op een punt kun je een soort elektrisch stroompje voelen. Soms kan dit gevoel zelfs verder lopen in het lichaam.

Wanneer shiatsu

Doordat je met shiatsu zoveel systemen kunt beïnvloeden kunnen er heel veel klachten in het lichaam mee worden behandeld. Je kunt denken aan allerlei spijsverteringsklachten zoals prikkelbare darm, obstipatie en maagklachten maar ook klachten zoals stress en burn-out. Naast lichamelijke klachten kunnen ook mentale klachten worden behandeld zoals angst, verdriet en slaapproblemen. Voor diverse klachten die ik behandel kun je verder lezen op: http://shiatsubalance.nl/wanneer-shiatsu/shiatsu-therapie/