Zwangerschap en zwangerschapswens

Voor en tijdens mijn zwangerschap ben ik zelf op zoek gegaan naar een zo optimaal mogelijke voeding om daardoor energie op te bouwen. Omdat ik zowel vanuit de natuurgeneeskundige hoek als vanuit mijn werk als natuurdiëtist hiernaar heb gekeken heb ik een brede kijk op zwanger worden en zwangerschap gevormd. Ik wil deze informatie dan ook graag delen.

Voorbereiden

Voorbereiden? Je stopt toch gewoon met de pil? Het is in Nederland niet gebruikelijk om je voor te bereiden op een zwangerschap. En dat een man zich ook kan voorbereiden op een zwangerschap is nog ongebruikelijker. Wat kun je doen en waarom zou je het doen?
De Chinese Geneeskunde gaat ervan uit dat bij de bevruchting, niet alleen het zaadje en de eicel, maar ook de energie van man en vrouw samenkomen. Vanuit dit idee is het begrijpelijk dat de energie van man en vrouw dus belangrijk is op het moment van conceptie. Wat kun je doen om je energie zo optimaal mogelijk te krijgen? Onderstaand advies rondom de nier-energie geldt voor zowel man als vrouw.

De basisenergie, die afkomstig is van de nieren, is het belangrijkst. De nier-energie zal namelijk de baby voeden gedurende de zwangerschap. Op het moment dat deze energie zwakker is voorafgaand dan put dit de energie van de moeder meer uit tijdens de zwangerschap. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan zoals vermoeidheid, vocht vasthouden, rugpijn en dergelijke.
Opbouw van nier-energie
Nier-energie wordt ook wel reserve-energie genoemd. Je kunt het vergelijken met een accu. De energie van deze accu is opgebouwd uit 3 onderdelen:
– de energie die je van je ouders meekrijgt
– de energie uit voor jou geschikte voeding
– de energie die je verkrijgt uit rust, ontspanning en slaap

Zwanger

De reserve-energie wordt alleen gebruikt voor speciale situaties zoals groei, stress, grote verwondingen, langdurige ziekte en zwangerschap. Nier-energie verzwakt dus op het moment dat er veel van het lichaam wordt gevraagd op zowel mentaal als lichamelijk niveau. Stress heeft veel effect op nier-energie. Te veel werk onder tijdsdruk, een haastig en niet uitgebalanceerd dieet en onvoldoende tijd om te ontspannen kunnen nier-energie in weken tot maanden verzwakken. Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen kan dit serieuze gevolgen hebben zoals het ontwikkelen van een burn-out.

Waar we zelf invloed op kunnen uitoefenen is op onze voeding en voldoende rust, ontspanning en slaap.

Voeding die nier-energie opbouwen zijn:
  • Vis
    Vrijwel alle vis zoals aal, ansjovis, gamba, garnaal, kabeljauw, alle soorten gerookte vis, kreeft, makreel, schol, zalm, garnalen en tonijn.
  • Melkproducten
    Parmezaanse kaas.
  • Groenten
    Zeewier zoals kombu, wakame, nori en arame.
  • Peulvruchten
    Adukibonen, erwten, linzen, rode linzen, sojabonen (geel en zwart), tempeh, kikkererwten en mungbonen.
  • Noten en zaden
    Miso, zwarte sesamzaadjes.
  • Kruiden en specerijen
    Sojasaus (tamari en shoyu zijn verkrijgbaar in de toko en bevatten geen E-nummers).
  • Dranken
    Water.
  • Overig
    Olijven, umeboshi.
Afbraak van nier-energie

Probeer de volgende voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden:

  • Rauwe, koude producten zoals salades, komkommer en tomaat.
  • Fruit als banaan, kiwi, citroen, ananas, sinaasappel en watermeloen.
  • Melk en melkproducten. In het bijzonder yoghurt koelt het lichaam.
  • Zoete en gesuikerde producten. Probeer het toevoegen van suiker, zoetjes of andere zoetstoffen te vermijden.
  • Gebruik van stimulerende middelen zoals alcohol, vooral rode wijn en sterke drank. Denk ook aan koffie, zwarte en groene thee, cola, energydrink, nicotine en drugs.
  • Beperkt het drinken van stimulerende middelen tot maximaal 2 eenheden (kopjes of glazen).
  • Teveel eten of overeten.
  • Het eten van teveel dierlijke producten zoals kaas, melk, vlees, etc.
  • Gebruik van grote hoeveelheden zout en zoutrijke producten. Denk aan: kant-en-klare sauzen, soepen, zoutjes, vleeswaren, alle soorten worst, kaas, etc.
  • Bronwater kan veel natrium bevatten. Er kan beter kraanwater worden gedronken, eventueel gefilterd in een apparaat.

Leefregels om reserve-energie op te bouwen

Voeding is een belangrijk onderdeel van de opbouw van nier-energie. Toch zal voeding alleen onvoldoende werken, als de persoonlijke leefstijl niet wijzigt. Dit komt omdat de reserve-energie rust nodig heeft om op te laden. Deze rust kent 2 kanten namelijk absolute rust in de zin van niks doen en daarnaast lichte beweging.

Absolute rust

Hiervoor kan worden gedacht aan meditatie. Wanneer je nog nooit hebt gemediteerd dan is het nuttig om hiervoor lessen te volgen waarin je leert welke manier van meditatie het meest bij jou past. Het nut van meditatie wordt inmiddels door grote onderzoeken ondersteund. Daarom mediteren topsporters bijvoorbeeld om hun prestatie te verhogen. Door meditatie vergroot je je focus namelijk.

Lichte beweging

Wanneer je een zittend beroep hebt, eventueel gecombineerd met veel geestelijke inspanning dan is het extra belangrijk om voor beweging te zorgen. Ook kunnen pauzes ingelast worden om voor wat beweging te zorgen. Zoek verder een activiteit die je leuk vind om dagelijks te doen. Hierbij valt te denken aan tai-chi, chi gong, yoga, wandelen, fietsen, enz.

Moeilijk zwanger worden

In deze tijd komen er steeds meer vragen rondom zwangerschap in mijn praktijk. Er zijn veel vrouwen die langdurig de pil of een spiraaltje hebben gehad en daardoor heel lang hun cyclus hebben onderdrukt. De cyclus komt daarna soms moeilijk of niet op gang. Daarnaast zijn er vrouwen die polycystisch ovarium syndroom (PCOS) hebben. Dit zorgt, naast allerlei klachten, ook voor een veranderde menstruatiecyclus.
Ik behandel deze klachten met een combinatie van shiatsu en voedingsadvies. Heel vaak komen vrouwen bepaalde voedingsstoffen, vitamines en mineralen tekort die invloed hebben op de eisprong. Dit in combinatie met bovenstaand advies kan de cyclus weer beter reguleren. Ik adviseer dan specifieke voedingssupplementen te gebruiken om de eisprong weer op gang te krijgen. Hierbij kan gedacht worden aan alfa-liponzuur, N-acetylcysteine (NAC), omega-3 vetzuren en resvaratrol.

Specifieke vitamines en mineralen

De meeste vrouwen die zwanger willen worden zijn bekend met het slikken van extra foliumzuur. Er zijn echter veel meer vitamines die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kindje en om jezelf in goede conditie te houden. De voeding die we binnen krijgen bevat vaak onvoldoende voedingsstoffen voor onszelf. Je kunt je voorstellen dat je dan al snel tekorten oploopt omdat de meeste voeding tijdens je zwangerschap naar je kind gaat. Hieronder een aantal voedingsstoffen die speciale aandacht krijgen.

Foliumzuur

Deze B-vitamine foliumzuur is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel, zoals de opbouw van hersencellen. Er is een vergrote kans op een open ruggetje bij onvoldoende foliumzuur tijdens de eerste 3 maanden. Maar wist je dat daarnaast vrouwen die in de eerste 3 maanden onvoldoende foliumzuur binnen kregen, 44% meer kans hebben op kinderen met gedrags- en emotionele problemen?
Foliumzuur helpt ook het homocysteïnegehalte in het bloed onder controle houden. Homocysteïne is een schadelijke stof en wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op allerlei ziekten, zoals hart- en vaatziekten, botontkalking en kanker. Homocysteïne beschadigt de placenta wanneer de hoeveelheid in het bloed te hoog is.

Foliumzuur werkt nauw samen met B2, B6, B12, magnesium en zink. Het is dus van belang om deze ook voldoende binnen te krijgen. Daarnaast is aangetoond dat je foliumzuur het beste kunt combineren met voldoende vitamine E. Ik adviseer dan ook om een multi vitaminepreparaat te gebruiken van goede, biologische oorsprong. Je kunt hiermee beginnen zodra je zwanger wilt worden.

Andere vitamines en mineralen

In de eerste drie maanden van de zwangerschap worden alle organen en systemen van het kind aangelegd. In de vierde tot en met de negende maand staat verdere groei centraal. Deze processen maken, dat de behoefte aan voedingsstoffen tijdens de zwangerschap toeneemt. Er is onder andere extra energie, eiwit, essentiële vetzuren (omega-3 en 6), vocht, vitamine A, B, C, D, E, calcium, magnesium, ijzer en zink nodig.
Gebruik daarom voldoende voedingsstofrijke basisvoedingsmiddelen, zoals water, volkorenproducten, groenten, fruit, vlees, vis, ei, noten e.d..

Let hierbij op de kwaliteit. Hoe puurder het product, hoe meer voedingsstoffen het bevat. Zo bevat bruine, ook wel zilvervliesrijst bijvoorbeeld, 5-10x meer vitamines en mineralen dan witte rijst.
Zorg er ook voor dat uw lichaam deze voedingsstoffen goed opneemt. Een goede spijsvertering en het vermijden van producten en omstandigheden die de opname of behoefte aan voedingsstoffen negatief beïnvloeden, zijn belangrijke voorwaarden. Stress, haastig eten, spijsverteringsklachten en gebruik van producten zoals nicotine, alcohol, cafeïne, cacao, geraffineerde suiker, kunstmatige hulpstoffen, verminderen de beschikbaarheid van voedingsstoffen.

Vetzuren

Naast voeding is inmiddels ook aangetoond dat het belangrijk is om de juiste hoeveelheid omega-3 vetzuren binnen te krijgen voor en tijdens de zwangerschap. Tevens ook tijdens de periode van borstvoeding die mogelijk volgt. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk bij het reguleren van de hormoonhuishouding en het voorkomen van pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), stemmingswisselingen en postnatale depressie. Tevens is het nodig voor een goede aanleg van hersenen en zenuwstelsel. Zo is bekend, dat een tekort aan omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap kan lijden tot permanente leerproblemen bij kinderen. Ook helpen omega-3 en 6 om voedselovergevoeligheden en allergieën bij kinderen te voorkomen.
Naast voldoende omega-3 vetzuren is het belangrijk om niet teveel transvetten binnen te krijgen. Transvetten werken namelijk de gunstige werking van omega-3 tegen en verstoren de aanmaak van zwangerschapshormonen. Transvetten zitten in koekjes, gebak, alle chips en zoutjes.

Gezond gewicht

In het verlengde van bovenstaande kom ik vanzelf op een gezond gewicht. Een gezond gewicht vergroot de kans op een gezonde zwangerschap. Daarnaast kan de baby het best groeien in een moeder met een gezond gewicht. Ook is bekend, dat als wanneer je tijdens de zwangerschap een gezond gewicht hebt, je kind op latere leeftijd minder risico op hart- en vaatziekten en diabetes loopt.

Bij overgewicht worden uw suikerhuishouding, bloedsomloop, spieren en gewrichten meer belast. Dit kan leiden tot een grotere kans op zwangerschapscomplicaties, zoals hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes.

Preventie van allergie

Als laatste nog het voorkomen van allergieën. Wanneer er een allergie (hooikoorts, astma, eczeem, voedselallergie) in de familie zit, heeft uw baby een verhoogd risico op het ontwikkelen van een allergie. Gelukkig kun je met een aantal maatregelen tijdens de zwangerschap dit risico verlagen. De belangrijkste punten zijn: een gezonde darmflora tijdens en na de zwangerschap, niet roken tijdens en na de zwangerschap, voldoende inname van vitamine D en de essentiële vetzuren EPA, DHA en GLA.

Jou darmflora bepaalt de conditie van de darmflora en afweersysteem van je baby. Bij een vaginale geboorte komt je kind in aanraking met jou flora van de vagina en darmen. Hoe gezonder deze flora is, hoe minder kans je kind heeft op een allergie. Zo bleek uit een aantal onderzoeken, dat gebruik van bepaalde goede darmbacteriën door de moeder tijdens en door de baby na de zwangerschap, het risico op onder andere eczeem bij kinderen met een allergische aanleg tot op 1-2 jarige leeftijd sterk vermindert.
Bron: www.natuurdietisten.nl

Voedingsadvies

Zoals je ziet kun je een enorm verschil maken met je voedingspatroon op een gezonde zwangerschap. Wanneer je een persoonlijk voedingsadvies wilt voorafgaand aan je zwangerschap dan kun je hiervoor een afspraak maken via contact.

Behandeling tijdens zwangerschap

Ik behandel ook met shiatsu-therapie tijdens de zwangerschap voor het verhogen van je energie, verminderen van misselijkheid, rugpijn, oedeem, en andere klachten. Ook kun je door het gebruik van moxa (een soort brandende sigaar van bijvoetskruid, die je dichtbij een acupunctuurpunt houd) een baby vanuit stuit- of zijligging laten draaien zodat het met het hoofd in het bekken komt te liggen.

Ontvang gratis 

Je krijgt:

1. Algemeen voedingsadvies.

2. Een overzicht van 7 verschillende soorten alternatieve geneeswijzen.

Invalid email address
Hiermee schrijf je je in op de nieuwsbrief.  Je kunt je ten alle tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.