5 ELEMENTEN VOEDING

In mijn praktijk werk ik met een combinatie van 5 elementen voeding en westers voedingsadvies. Ik ben opgeleid tot diëtist en heb me vervolgens gespecialiseerd in voeding volgens de 5 elementen. De 5 elementen zijn onderdeel van de Chinese Geneeskunde en dit is ook de basis van shiatsu-therapie. Het gaat om de elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Lees op de pagina 5-elementen verder voor meer informatie.

5 elementen voedingsadvies.VOEDINGSADVIES

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een algemeen- en een therapeutisch voedingsadvies. Wanneer er geen klachten zijn kan een algemeen advies worden gevolgd en kan volgens de seizoenen worden gegeten. Indien er klachten zijn is het echter belangrijk om eerst een diagnose te stellen vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Lees meer over TCG op shiatsu-therapie.
Het stellen van een diagnose zorgt ervoor dat het voedingsadvies volledig wordt afgestemd op het lichaam. Het wordt een persoonlijk en therapeutisch voedingsadvies. Het advies is geen dieet. Het is een andere manier van eten. Het kan veranderen na verloop van tijd en gaat ook mee met de seizoenen. Het belangrijkste is dat je door middel van je voeding zelf invloed hebt op je lichaam.

Voeding heeft een sterke invloed op het lichaam en in de oosterse geneeskunde wordt voeding dan ook gezien als medicijn. Voor vrijwel elke diagnose die ik met shiatsu-therapie stel, kan een gericht voedingsadvies worden gegeven.

WANNEER VOEDINGSADVIES

Ik geef onder andere voedingsadvies voor:
– Meer bewustzijn en kennis over gezonde voeding.
– Het verkrijgen van meer energie.
– Je fitter te voelen.
– Het aanleren van een gezondere levensstijl.
– Hulp bij het behouden of bereiken van een gezond gewicht.

Daarnaast kun je denken aan diverse lichamelijke klachten zoals:
– Darmklachten zoals obstipatie, diarree en prikkelbare darm syndroom.
– Maagklachten.
– Huidklachten zoals acne of eczeem.
– Gewrichtsklachten en artrose.
– Problemen met de luchtwegen zoals astma.
– Vermoeidheid of burn-out klachten.

Verder nog een aantal specifieke vrouwenklachten:
– Menstruatieklachten zoals PMS, het optimaliseren van de cyclus door het bloedverlies te verminderen of juist te vermeerderen bij weinig bloedverlies.
– Verminderde vruchtbaarheid en moeilijk zwanger worden.
– Overgangsklachten zoals opvliegers en nachtelijk zweten.

Je kunt ervoor kiezen voor alleen voedingsadvies maar het is ook te combineren met shiatsu-therapie. Het voedingsadvies kan shiatsu-therapie ondersteunen maar hiermee kunnen ook in de toekomst klachten worden voorkomen. Een afspraak voor een voedingsadvies duurt de eerste keer een uur. Daarna hangt het van jou af of je het prettig vind om vaker contact te houden of niet. Mijn ervaring is dat er vaak nog 1 of 2 consulten nodig zijn om ervoor te zorgen dat je op lange termijn met 5 elementenvoeding aan de slag kunt.

Advies zonder consult
Wellicht wil je geen compleet consult. Je kunt er dan voor kiezen om alleen recepten voor een week te ontvangen. Hiervoor vul je eerst een korte vragenlijst in. Deze kun je naar mij terugsturen per mail. Je krijgt dan een receptenschema toegestuurd gericht op jou klachten. Er is een receptenschema voor elk seizoen. Mocht je daarna vragen hierover hebben dan kun je altijd een afspraak maken voor een consult. Klik hier om een receptenschema te ontvangen.

OVERGEWICHT

Gedurende de tijd die ik als regulier diëtist werkte is mij opgevallen dat er vaak alleen maar op calorieën en beweging werd gelet. Dit had regelmatig het gevolg dat bij een vervolgafspraak bleek dat het erg moeilijk was om zich aan de gemaakte afspraken te houden. Mijn idee is dan ook om allereerst te kijken naar wat bij jou overgewicht veroorzaakt heeft. Ik maak gebruik van oefeningen om je meer bewust te maken van je lichaam. Daarnaast maak ik gebruik van oefeningen die ervoor zorgen dat je trek naar bijvoorbeeld zoet of hartig, sterk kan verminderen.
Ik geef een individueel voedingsadvies die de energie in het lichaam weer in balans kan brengen. Hierdoor verbetert de spijsvertering en zal men meer energie krijgen. Het advies wat ik hiervoor gebruik is gebaseerd op de 5 elementen. Ik heb overigens geen weegschaal in mijn praktijk. Mijn doelstelling is namelijk om het lichaam in een goede balans te krijgen. Het gewichtsverlies is daarbij een mooie bijkomstigheid.
Naast voedingsadvies is beweging uiteraard belangrijk. We zullen kijken welke vorm van beweging voor jou het meest geschikt is zodat je jezelf fitter gaat voelen en je tevens aan je gewicht werkt.

BLOEDONDERZOEK

Als diëtist ben ik aangesloten bij Pro-Health die zeer uitgebreid bloedonderzoek kunnen doen. Hier kan onder andere worden gedacht aan voedselovergevoeligheid en intoleranties. Dit onderzoek kan worden gedaan zonder verwijzing van een huisarts.

Wanneer kun je denken aan een voedselovergevoeligheid of intolerantie?
De test op voedselovergevoeligheid wordt door vele artsen ingezet bij onduidelijke therapeutische klachten die kunnen duiden op een voedselovergevoeligheid. Enkele voorbeelden zijn:
– Ziekte van Crohn
– Diarree
– Obstipatie
– Colitus ulcerosa
– Maagzuur, maagzweer (ulcus), hernia diaphragmatica
– Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS)
– Hoofdpijn/Migraine
– Reumatische problemen
– Autisme
– ADHD
– Overgewicht/ondergewicht
– Huidproblemen: eczeem, psoriasis etc.

Werkwijze en kosten:
Je kunt in de praktijk de benodigde spullen ophalen voor het laboratorium. Je gaat hiermee naar een laboratorium, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of de prikpost bij de huisarts. Hier laat je bloed afnemen. De buisjes met bloed stuur je in een speciale envelop per post naar Pro-Health. Zij doen het bloedonderzoek. Zodra ik de uitslag binnen heb, neem ik contact met je op voor een afspraak. De ervaring leert dat een afspraak van 45-60 minuten nodig is om uitleg te geven hoe je het beste om kunt gaan met het vermijden van de voedingsmiddelen waarvoor jij overgevoelig bent. Bij sommige testen krijg je een uitgebreid rapport mee naar huis. Hierin staat veel informatie over de voedingsmiddelen waarvoor jij overgevoelig bent.

Testen op voedselovergevoeligheid:
– ImuPro Screen (test op 22 allergenen): 55 euro (inclusief medische verwerkingskosten)
– ImuPro Screen+ (test op 44 allergenen): 100 euro (inclusief medische verwerkingskosten)
– ImuPro Basic (test op 90 allergenen): 145 euro (inclusief verwerkingskosten en uitgebreid rapport)
– ImuPro Complete (test op 270 allergenen): 350 euro (inclusief verwerkingskosten, uitgebreid rapport met, individuele aanbevelingen en recepten)

Klik hier om informatie op te vragen over de mogelijkheden van deze onderzoeken. Op de site van Pro-Health staat meer informatie.

Ontvang een gratis algemeen voedingsadvies.

Hiermee schrijf je je in op de nieuwsbrief. 

Invalid email address
Je kunt je ten alle tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.