Gewoon heel moe of burn-out?

Waarschijnlijk is dit wel een van de meest beschreven onderwerpen van deze tijd. Waarom dan toch een artikel hierover? Omdat  shiatsu-therapie, eventueel in combinatie met voedingsadvies, heel goed kan helpen bij het herstel. Hoe dit werkt lees je hieronder.

Burn-out

Vaak wordt overspannenheid en burn-out in een adem genoemd. Ze hebben ook veel raakvlakken en worden daarom door elkaar gebruikt. Medisch gezien is er geen duidelijke definitie van burn-out. Er zijn een aantal klachten die deze mensen met elkaar overeenkomen.

De belangrijkste klachten zijn:

 • langdurige vermoeidheid/gevoel van (emotionele) uitputting
 • cynisme/negativisme
 • verminderde werkprestaties
 • slaapstoornissen (moeilijk inslapen, veel wakker worden…)
 • rusteloosheid/gejaagdheid
 • verlies van motivatie in werk en sociale contacten
 • concentratieproblemen
 • vermindert/slecht geheugen
 • prikkelbaar/snel boos/woede-uitbarsting
 • emotionele disbalans (huilbuien, snel gekwetst, eerder teleurgesteld)
 • gevoel van benauwdheid/druk op de borst/hartkloppingen
 • lager libido
 • kortademigheid
 • zweterigheid
 • pijn in nek/schouder/rug
 • hoofdpijn
 • spijsverteringsklachten/gewichtsverlies of –toename
 • verminderde weerstand
 • afnemend/verlies van zelfvertrouwen/onzeker zijn/angstig zijn

De belangrijkste 3 klachten zijn echter emotionele uitputting, cynisme en verminderde werkprestaties. Stress op het werk en in de persoonlijke situatie wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van een burn-out. Daarnaast hebben mensen die veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben, perfectionistisch zijn of een gevoelige persoonlijkheid (hooggevoelig / HSP)  hebben, meer kans op het krijgen van een burn-out.

Je kunt niet altijd iets veranderen aan je werk of in je persoonlijke situatie maar wel hoe je hiermee omgaat. Burn-out is daarom vaak een keerpunt in het leven van mensen. Een nieuwe carrière, of een andere manier van leven.

De Oosterse kijk

De klachten die een burn-out met zich meebrengt kun je ook vanuit de Oosterse visie benaderen. Er zijn hierin verschillende stadia te onderscheiden. De eerste fase kenmerkt zich doordat de lever stagneert door de continue stress die ervaren wordt. De lever hoort de energie door het hele lichaam te verspreiden en wanneer deze stagneert is dit niet meer goed mogelijk. Hier ontstaan klachten van vermoeidheid, nek en schouders en soms ook spijsverteringsklachten zoals obstipatie of juist wat brijige ontlasting. Wanneer deze stress  lang genoeg aanhoudt dan kan deze stagnatie voor hitte zorgen. De hitte vanuit de lever kan het hart aantasten. Hitte in het hart zorgt voor onrust in het lichaam. Dit kan klachten geven zoals het niet meer tot rust kunnen komen, moeite met in slaap komen en snel weer wakker worden, soms ook hartkloppingen en druk op de borst.

Als dit weer langer duurt kunnen er klachten bijkomen zoals ’s nachts zweten, hoofdpijn of zelfs migraine en daarnaast worden de vermoeidheid, onrust en de slaapproblemen erger.

In de laatste fase is er weinig energie meer over in het lichaam omdat dit in de andere 2 fases is opgebruikt. Mensen zijn letterlijk opgebrand. Het lichaam schakelt dan over op de kostbare reserve-energie. Dit is de energie uit de nieren die je van je ouders hebt meegekregen. De reserve-energie wordt alleen gebruikt voor speciale situaties zoals groei, stress, grote verwondingen, langdurige ziekte en zwangerschap. Nier-energie verzwakt dus op het moment dat er veel van het lichaam wordt gevraagd op zowel mentaal als lichamelijk niveau. Klachten die hierbij ontstaan zijn onder andere lage rugpijn, extreme vermoeidheid, laag libido, angst en gebrek aan wilskracht. In de Oosterse visie komen bovenstaande Westerse klachten dus vrijwel allemaal terug.

Verandering

Voor de meeste mensen is het echter vooral belangrijk om een verandering aan te brengen in hun leven. Hoe is het gekomen dat je zo bent opgebrand? Is het belangrijk om minder veeleisend te zijn, minder hoge idealen te stellen, te aanvaarden dat je niet verantwoordelijk bent voor alles en iedereen? Ik verwijs hiervoor altijd naar collega’s die hierin coachen om een belangrijke stap te kunnen maken.

Daarnaast kan dan met shiatsu-therapie op bovenstaande klachten worden gewerkt door op de meridianen te werken. Door bepaalde punten te gebruiken wordt het lichaam weer in balans gebracht en verminderen en uiteindelijk verdwijnen de klachten. Wanneer de voeding wordt aangepast op het lichaam kun je zelf een aandeel leveren aan het herstel van je lichaam.

Burn-out kan een omkeer in je leven zijn. Het is geen teken dat je zwak of onbekwaam bent zoals vaak het idee lijkt te zijn. Het is eerder een teken dat je niet op de juiste plek zit. Burn-out kan je een nieuw(e manier van) leven geven.

 

Reactie van een klant na 3 behandelingen van een burn-out:

“Slapen gaat weer goed. Energie zit zeker  weer op 70%. Rug en knieën voelen veel beter. Hoofdpijn nog wel regelmatig maar veel minder intens.”