Het Watertype

Winter

De Winter is het seizoen van het waterelement. Dit keer een beschrijving van het watertype. Eerst wat meer informatie over het waterelement. De uitdrukking: “Stille wateren hebben diepe gronden” is zeker waar voor het waterelement. De natuur is helemaal tot “rust” gekomen. De energie is teruggetrokken en zit vooral nog in de zaadjes en de wortels van planten en bomen. Sommige dieren gaan in winterslaap. Een mooi moment ook voor jezelf om je meer in jezelf te keren, om rust te nemen en om te kijken wat er zich binnenin jou afspeelt.

Het element water staat voor de organen nier en blaas. Nier-energie wordt ook wel reserve-energie genoemd. Je kunt het vergelijken met een accu. De energie van deze accu is opgebouwd uit 3 onderdelen:
–              de energie die je van je ouders meekrijgt
–              de energie uit voor jou geschikte voeding
–              de energie die je verkrijgt uit rust, ontspanning en slaap

De reserve-energie wordt alleen gebruikt voor speciale situaties zoals groei, stress, grote verwondingen, langdurige ziekte en zwangerschap. Nier-energie verzwakt dus op het moment dat er veel van het lichaam wordt gevraagd op zowel mentaal als lichamelijk niveau. Het is dus belangrijk om vooral in de winter geen bijzonder stressvolle dingen te ondernemen maar juist wat extra op onze voeding te letten en voldoende rust, ontspanning en slaap te nemen.

De kleur van het element water is donkerblauw tot zwart en geeft hierin de donkere diepte weer. De smaak van water is zout. Zout werkt slijmoplossend en maakt week. In kleine hoeveelheden heeft het een opbouwende werking op de lichaamssappen. Een teveel aan zout heeft juist een verhardende werking in het lichaam, het droogt uit en maakt stijf. Dit werkt zowel lichamelijk als geestelijk. Mensen die veel zout eten willen daarom vaak ook zoet eten. Zoet zorgt namelijk voor ontspanning en probeert de stijfheid op te heffen. Dit is waarom je kiest voor chips en daarna chocolade…

Water

Ben jij een watertype?

De kwaliteit van een element komt ook terug in ons karakter en uiterlijk. Iedereen heeft kenmerken van elk element in zich maar vaak zie je dat iemand meer naar een specifiek element trekt. Hieronder volgen kenmerken van het waterelement.

 Uiterlijk van het watertype

Mensen met kenmerken van het water type hebben vaak een sterk en compact lichaam. Ze kunnen slank tot wat grover gebouwd zijn. Ze hebben wat smallere schouders met bredere heupen. Ze hebben markante trekken, een lang, smal hoofd en gezicht met wat diepliggende ogen. Ze kunnen een wat hoger voorhoofd hebben en mooi glanzend haar, ook als het al grijzer wordt.

 

Innerlijk van het watertype

Het archetype voor Water is de filosoof. Dit type kan dingen tot in detail onderzoeken. Ze zijn altijd op zoek naar de waarheid. Ze zijn heel ijverig en blijven objectief. Ze kunnen in een onderwerp duiken en zich hierin vastbijten om de waarheid boven tafel te krijgen. Hierin werken ze heel nauwkeurig. Als ze niet rechtsom kunnen dan is er altijd nog een weg linksom, er overheen of er onderdoor. Ze zijn heel vindingrijk en vinden altijd wel een mogelijkheid. Wanneer de omgeving niet zo benieuwd is naar het nieuwste feit wat net is uitgeplozen dan trekken ze zich terug en kunnen echt genieten van hun innerlijke leven. Ze kunnen dan ook wel dromers of denkers worden genoemd. Stille wateren hebben diepe gronden schreef ik al eerder. De omgeving van dit type weet zeker niet altijd wat er in haar omgaat. Sommige mensen zullen haar zelf een tikkeltje excentriek noemen. De vreemde eend in de bijt.

Ze zijn ontzettend nieuwsgierig maar ook voorzichtig en verstandig. Hierdoor zal een geheim bij dit type niet zomaar prijs worden gegeven. Verder is dit een echt familiemens. De mensen om haar heen vertrouwt ze door en door. Ze vindt de warmte in haar familie heerlijk maar heeft ook haar momenten nodig om alleen te zijn om in haar eigen wereldje te verdwijnen.

Problemen die zich kunnen voordoen

Typische problemen die vanuit het water karakter naar voren komen zijn dat ze voor de buitenwereld gesloten zijn en emotioneel onbereikbaar. Doordat ze moeilijk een diep contact aangaan bestaat er een risico om wat geïsoleerd te raken en zelfs wat eenzaam. Verder kunnen ze niet altijd inschatten hoe de ander reageert en kunnen daarom soms tactloos overkomen. Ook kunnen ze wantrouwend zijn. Dit komt omdat ze zich niet makkelijk blootstellen.

Lichamelijk kunnen er makkelijk rugklachten ontstaan. Verder hebben ze kans op verharding van de slagaders (atherosclerose), kunnen ze een slecht gebit hebben en teruggetrokken tandvlees en is er kans op een laag libido of zelfs onvruchtbaarheid. Ze kunnen een zwakke spijsvertering hebben met kans op obstipatie. Ook kunnen ze vroegtijdig grijs worden.

Uiteraard kennen ze zichzelf ook door en door vanbinnen en vanbuiten. Elk veranderend moedervlekje of zie daar weer een grijze haar? Ze kunnen zelfs een beetje neigen naar hypochonderen (de types die bij de minst of geringste klacht meteen aan het ergste denkt).

Het watertype in zijn element

Wanneer ze in hun element zijn dan zijn dit slimme en onafhankelijke types. Ze zijn introspectief, werken scherp, kritisch en heel nauwkeurig. Ze zijn altijd op zoek naar kennis. Ze vinden het heerlijk om mysterieus te zijn en om in de anonimiteit te blijven.

Wat heeft een watertype nodig

Wanneer je wel eens gedoken hebt dan ken je de enorme donkerblauwe diepte die je ziet. Die diepte heeft het watertype ook in zich en ze vinden het er heerlijk toeven. Om meer in contact met anderen te komen heeft dit type warmte nodig. Ze zullen hun taaiheid, botheid en gereserveerdheid moeten compenseren met tederheid, gevoeligheid en zich iets meer openstellen voor anderen. Ze zullen zich iets vaker moeten blootstellen en moeten riskeren wat dit met zich mee brengt. Vaak zal het namelijk alleen maar tot leuke contacten leiden!

Literatuur: Basisboek Chinese Geneeswijzen