Van mond tot kont

Toen ik in het ziekenhuis werkte als diëtist heb ik jaren op de interne afdeling gewerkt waar, onder andere mensen met allerlei, soms ernstige, maag- en darmziekten worden opgenomen. Als diëtist gaf ik voedingsadvies in die acute fase van de ziekenhuisopname en gaf ik ze een advies mee naar huis voor de langere termijn. Wat mij frustreerde is dat ik het gevoel kreeg dat ik mijn patiënten op de lange termijn meestal niet genoeg geholpen waren bij mijn adviezen.

Het aarde-element

Vanuit de visie van de Traditionele Chinese Geneeskunde is er bij darmklachten vaak een disbalans in de milt- en maagenergie. De milt en maag vormen samen het Aarde element binnen de 5 elementenleer.  De milt heeft een heel belangrijke functie in de spijsvertering. Het haalt alle voedingsstoffen uit ons eten en transformeert dit naar energie die we dagelijks nodig hebben. Op het moment dat je moeilijk op kunt staan is dat bijvoorbeeld een teken van een zwakkere miltenergie. Er is bepaalde voeding die de miltenergie zwakker maken. Het gaat om voeding die van nature het lichaam afkoelen. Een paar voorbeelden zijn yoghurt, banaan en groene thee. Ook is er voeding die zorgt voor slijmvorming in het lichaam. Deze zijn bij uitstek nadelig voor de milt. Een voorbeeld hiervan zijn alle dierlijke melkproducten.  Je zorgen maken heeft ook een negatief effect op de miltenergie. Als de miltenergie zwak is dan zie je vaak dat de ontlasting brijig wordt tot soms diarree en de ontlasting kan ook vaker per dag komen terwijl dit daarvoor niet normaal was.

De maag is belangrijk bij de eerste vertering van ons eten en drinken. Een goede maagenergie is belangrijk voor een goede vertering en smaakzin. Daarnaast is er een sterke relatie tussen de maag en de dikke darm. Op het moment dat er klachten zijn van bijvoorbeeld obstipatie dan wordt de maag ook altijd behandeld. Bij obstipatie is er een tekort aan vloeistoffen in het lichaam. Dit is niet perse aan te vullen met meer drinken maar vooral door voeding te gebruiken die de vloeistoffen verhogen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld witlof, spinazie en peer.

De darmen zelf worden ook behandeld maar zijn energetisch minder belangrijk dan de milt- en maagenergie. Wat ik zelf een interessant aspect aan de dikke darmenergie vind is het mentale aspect hiervan. De functie van de dikke  darm is fysiek natuurlijk het loslaten van alle voedingsresten, ook wel de ontlasting. De mentale functie van de dikke darm is het vermogen om te laten gaan en niet in het verleden te leven. Vaak zie je dat wanneer er aan bepaalde mentale stukken wordt gewerkt, ook de werking van de darmen veranderd.

Behandeling shiatsu-therapie

In mijn praktijk kijk ik op een holistische manier naar de mens. Dit houdt in dat ik naar de werking van het hele lichaam en de geest  kijk. Bij de eerste behandeling neem ik eerst een uitgebreide intake af waarin we allerlei functies van het lichaam af gaan. Daarnaast kijk ik naar de tong, voel ik de pols en de buik. Deze samen geven mij alle informatie om een behandeling met shiatsu-therapie  te geven. In het geval van buikklachten werk ik ook graag met de behandelmethode die Chi Nei Tsang heet. Dit is een diepe buikmassage die rechtstreeks op de organen werkt. Het is een hele zachte maar krachtige manier om allerlei blokkades in de buik los te maken. Wanneer je meer over shiatsu-therapie of Chi Nei Tsang wilt weten dan kun je hierover verder lezen onder het kopje “Behandelingen”.

Voedingsadvies

Persoonlijk vind ik het heel belangrijk om bij buikklachten ook naar voeding te kijken. Dit is tenslotte waar iemand zelf invloed op heeft in zijn dagelijkse leven. Daarnaast heeft voeding enorm veel invloed op onze spijsvertering. Voor een voedingsadvies plan ik een aparte afspraak van een uur in. Hierin neem ik de voeding door die iemand tot dan toe gewend was. Wanneer iemand nog niet eerder voor behandeling is geweest begin ik ook hier met een intakegesprek waarna buik-, tong- en polsdiagnose volgen. Het voedingsadvies is namelijk gebaseerd op de diagnose die ik stel. Bij buikklachten is het versterken van de miltenergie bijna altijd het geval. Belangrijk hierbij is dan om te starten met een warm ontbijt. Hieronder een van mijn favoriete recepten voor het versterken van de miltenergie.

Supplementen

Een ander advies is om supplementen of kruiden te gebruiken. Je kunt hier denken aan het gebruik van probiotica, algen, lijnzaad en dergelijke. Dit is een heel persoonlijk advies en kan per persoon heel verschillend zijn. Vraag hiernaar tijdens een consult.

 

Gierst ontbijt

Wanneer je gewend bent aan havermoutpap dan is het koken van gierst toch even anders. Havermoutvlokken zijn namelijk sneller gaar dan gierst. Wanneer je het teveel tijd vind om het in de ochtend te koken dan adviseer ik, om het vast te koken wanneer je met je warme maaltijd bezig bent. Je staat dan toch al in de keuken en het kost dan weinig moeite. In de ochtend warm je het weer op met wat extra water of plantaardige melk.

Ingrediënten voor 2 porties:
125-150 gram gierst
1 pakje kokosmelk (200 ml)
Water of plantaardige melk
1 vanillestokje
2 porties seizoensfruit
Naar smaak honing of jam zonder suiker

Bereiding:
Het gekke met gierst is dat het de ene keer wat beter lukt dan de andere keer ondanks dat het uit hetzelfde pakje komt en  je het al heel vaak hebt gemaakt. Het is een beetje uitproberen. De kooktijd is meestal rond de 20-25 minuten.

Je warmt de kokosmelk op tot het kookt. Dan voeg je de gierst toe. Laat dit ongeveer 10 minuten koken.
Daarna laat je het nog eens 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Snij het vanillepeultje open en verwijder de zaadjes met je mes en voeg ze toe aan de gierst. Ik kook zelf ook altijd het peultje zelf mee.
Zorg dat je regelmatig roert en water of plantaardige melk toevoegt wanneer het droog kookt. De gierst is gaar als het zacht is.
Snijdt het fruit in stukjes en voeg de gierst toe.
Breng op smaak met wat honing of jam.

Tip
Als je het gebruikte vanillestokje even kort afspoelt en laat drogen kun je het daarna ook nog gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan suiker en zo maak je je eigen vanillesuiker.