Ben jij een Hout-type?

Ha, de Lente! Iedereen keek ernaar uit. Na een tijd lang kou en somber weer te hebben gehad snakken we weer naar de warmte van de zon. Ruik je het ook aan de lucht? Die heerlijke lentegeur. De lente staat voor groei en expansie. De bladeren die in de herfst vielen, vormen nu de compost voor de zaadjes die in de lente tot bloei komen. Bij mij staan de stekjes nog binnen maar hopelijk kunnen ze snel naar buiten om groter te groeien en hun vruchten te vormen.

Lente staat binnen de Chinese geneeskunde voor het element Hout. Het element Hout staat voor de organen lever en galblaas. Het zijn heftige energieën. De lever heeft een heel belangrijke functie in ons lichaam. Ze is nodig voor het opslaan van bloed en ze geeft het bloed weer af wanneer nodig en ze verspreidt energie en bloed. Een paar voorbeelden. Op het moment dat de lever het bloed niet goed opslaat en kan verspreiden dan kan er bijvoorbeeld migraine ontstaan. Wanneer de lever niet goed het bloed kan loslaten ontstaan er hevige krampen bij de menstruatie. Een ander voorbeeld zijn spierkrampen. Ze ontstaan ook door het onvermogen  van de lever om bloed op te slaan.

De kleur van het houtelement is groen. De smaak van hout is zuur. De zure smaak trekt samen, bewaart sappen en leidt naar binnen en naar beneden. Je kunt denken aan de citroen en azijn maar ook rooibosthee versterkt het houtelement.

Ben jij een hout type?

De kwaliteit van een element komt ook terug in ons karakter en uiterlijk. Iedereen heeft kenmerken van elk element in zich maar vaak zie je dat iemand meer naar een specifiek element trekt. Hieronder volgen kenmerken van het houtelement.

Uiterlijk van het hout type

Mensen met kenmerken van het houttype zijn vrij gespierd en hebben een wat vierkante bouw. Ze bewegen zich soepel. Ze hebben sterke, slanke maar pezige handen en voeten.  Je kunt ze herkennen aan een wat snelle pas. Het zijn hele krachtige types.

Karakter van het hout type

Dit type is zelfverzekerd. Deze personen komen een ruimte binnen en claimen hun ruimte. Je weet onmiddelijk dat ze er zijn. Dit is een ongeduldig type. Ze kunnen moeilijk stilzitten (letterlijk!) en ontspannen zich moeilijk. Het is het type wat altijd bezig wil zijn. Ze zijn assertief, moedig, ambitieus, besluitvaardig en competitief. Wanneer je met dit type werkt in een team is dit degene die een project  leidt en die weinig obstakels ziet bij het behalen van zijn doelen. Ze verzinnen altijd wel een oplossing voor een probleem wat zich voordoet. Ze werken hard en zullen altijd afmaken waar ze mee begonnen zijn. Als het project zijn einde nadert zoeken ze al naar iets nieuws om zich op te kunnen storten. Stilzitten zit er natuurlijk niet bij.. Voor een ander kunnen ze dan ook moeilijk zijn om bij te benen. Ook hebben ze een zwak voor wedstrijden. Ze zijn dan natuurlijk graag de eerste, de beste of de enige.

Problemen die zich kunnen voordoen

In mijn praktijk herken ik ze meteen door de houding van: “Waarom was ik gisteren niet al beter?”. Juist, dit type kan erg ongeduldig en zelfs onverdraagzaam zijn als het niet in balans is. Misschien herken je dit type ook wel in de auto? Wat zeer gefrustreerd wordt als het allemaal net iets te traag gaat naar zijn of haar idee? Ah, ik zie al een glimlach verschijnen op je gezicht..
Andere kenmerkende problemen van het Houttype in onbalans is de opvliegende emoties. De energie van dit element is enorm en daardoor kunnen deze emoties ook flink uit de bocht vliegen. Verder kenmerkt het zich ook vaak door extreem gedrag. Heel impulsief maar tegelijk ook gedisciplineerd, heel toegeeflijk en tegelijkertijd super veeleisend van zichzelf.
In lichamelijke onbalans kunnen ze last krijgen van een hoge bloeddruk, spierkrampen, hoofdpijn en allerlei steeds verplaatsende pijnen. Het Hout-type is ook gevoelig voor het ontwikkelen van verslavingen.
Wanneer ze niet in balans zijn, kan wind ze nog verder uit balans brengen.

Het houttype in zijn element

In zijn element is dit type moedig en besluitvaardig. Ze houden van hun werk en presteren het beste onder druk. Ze zijn goed in projecten die snel van de grond moeten komen en ze kunnen goed druk opbouwen. Misschien klinkt dit ietwat negatief maar er zijn allerlei situaties waarbij je dit type heel goed kunt gebruiken in een team.

Wat heeft een houttype nodig

Wanneer je je een voorstelling maakt van een boom die in een flinke wind staat dan zie je de boom flexibel meebewegen en tegelijkertijd stevig in de aarde blijven staan. Dit is wat het Hout-type altijd moet blijven doen. Flexibel blijven en meebewegen in de drukte om zich heen.

 

Literatuur: Basisboek Chinese Geneeswijzen