Het Metaal-type

Metaal

De herfst is het seizoen van het metaalelement. De bladeren vallen en planten zijn uitgebloeid. De bladeren vormen weer compost voor de aarde. Metaal staat voor het verwijderen van wat niet meer nodig is. Een goed moment om jezelf terug te trekken en te kijken wat jij zelf niet meer nodig hebt, zodat je dit kunt loslaten.

Het element metaal staat voor de organen longen en dikke darm. Het aarde-element haalt zo’n 80% van onze energie uit voeding. De rest van onze energie halen we uit de lucht die we inademen door de longen. De combinatie van de energie uit voeding en lucht is onze basisenergie. Deze energie, in het Chinees ook wel chi (uitspraak tsjie) genoemd, stroomt door de meridianen en voorziet ons van onze energie in al onze organen en weefsels. Daarnaast hebben de longen en dikke darm een belangrijke functie voor de huid en de longenergie zorgt voor ons afweersysteem. Als laatste heeft de dikke darm de functie om datgene wat het lichaam niet nodig heeft uit te scheiden.

De kleur van het metaal-element is wit. De smaak van metaal is pikant of ook wel scherp. De scherpe smaak opent, maakt doorlaatbaar en heft stagnatie van chi (energie) op. Met andere woorden zet de scherpe smaak de chi in gang in het lichaam. De meeste scherpe voedingsmiddelen zijn warm of heet qua thermische waarde.

Ben jij een metaal type?

De kwaliteit van een element komt ook terug in ons karakter en uiterlijk. Iedereen heeft kenmerken van elk element in zich maar vaak zie je dat iemand meer naar een specifiek element trekt. Hieronder volgen kenmerken van het metaalelement.

Uiterlijk van het metaal type

Mensen met kenmerken van het metaal type zijn vrij recht van bouw. Ze zijn slank gebouwd en hebben vaak hoekige vormen in hun bouw. In bijvoorbeeld het gezicht zie je vaak een strakke kaaklijn. Ze hebben een lichte, heldere en gladde huid. Hun gelaat kan wat wit zien. Ze hebben fijne gelaatstrekken met kleine botten en compacte spieren. Ze hebben vaak een symmetrisch gestel. Ze zien er vaak heel verzorgd uit. Daarnaast hebben ze een zeer scherpe reuk.

Karakter van het metaal type

Deze mensen hebben vertrouwen en doorzettingsvermogen. Ze hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel en een scherp verstand. Daarnaast kenmerken ze zich door een vermogen om goed dingen te onderscheiden. Ze houden van structuur en zijn vaak heel gedisciplineerd. Het zijn de types die “volgens het boekje” leven.  Ze hanteren hoge normen aan zichzelf maar ook aan hun omgeving. Het zijn echte perfectionisten. Dit kan heel teleurstellend zijn omdat behalve zijzelf misschien niemand in staat is aan hun normen te voldoen. Ze willen het liefst de wereld foutloos maken. Verder zijn ze heel gevoelig en erg bedachtzaam.

Je weet precies wat je aan deze mensen hebt. What you see, is what you get. Ze zijn goudeerlijk en heel correct. Ze kunnen thuis iedereen precies evenveel aandacht geven zodat dit ook weer eerlijk wordt verdeeld. Ze hebben een hekel aan ruzie en gaan conflicten liever uit de weg. Verder zal hun huis er ontzettend opgeruimd en netjes uitzien. Ze kunnen niet in wanorde leven. Ze zien uiteindelijk altijd symmetrie en schoonheid in dingen en zullen altijd de goede kant in iemand kunnen zien.

Problemen die zich kunnen voordoen

Typische problemen die vanuit het metaal karakter naar voren komen zijn onverschilligheid en te geremd zijn. Ze kunnen als het ware niet uit hun schulp kruipen. Ze kunnen erg streng zijn en zelfs muggenzifterig. Daarnaast kunnen ze moeilijk met emoties omgaan. Het tonen van emoties zal vooral zijn bij mensen die ze goed kennen. Hierdoor komt een metaaltype soms afstandelijk over, te formeel en onnatuurlijk. Ze kunnen zelfs wat autoritair overkomen. Ze functioneren het beste wanneer ze zelf kunnen bepalen hoe de dingen moeten gebeuren. Spontaniteit kan moeilijk voor ze zijn.

Lichamelijk kunnen obstipatie en een moeizame ademhaling of zelf astma voorkomen. Dit kan het gevolg zijn van de extreme concentratie op het controle houden in hun leven. Ze hebben de neiging naar een droge huid en haar. Dit kan zelf naar eczeem en ander huidklachten overslaan. Verder komen droge nagels en lippen voor.

Het metaaltype in zijn element

Wanneer ze op zijn best zijn dan gaan ze gemakkelijk om met anderen. Ze zijn niet kwetsbaar voor invloeden en meningen van buitenaf en voelen zich niet geroepen om anderen hun normen of voorkeuren op te leggen. Ze blijven zichzelf, drukken zich goed uit, zijn geïnspireerd en voelen zich zeker.

Wat heeft een metaaltype nodig

Wanneer je je een stuk metaal voorstelt, kun je je voorstellen dat er heel wat (warmte) nodig is voor flexibiliteit. Dit is precies wat het metaaltype nodig kan hebben. Door de krampachtigheid kan de energie niet goed stromen, wat dan stagnatie veroorzaakt. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de vloeistoffen niet goed verspreid worden en droogte op diverse plekken veroorzaakt.

Het metaaltype heeft veel aan yoga om de flexibiliteit te verhogen. Ze kunnen heel erg stijf zijn en yoga zien als een “ver van mijn bed show”. Te meer omdat ze hierdoor de oefening niet “perfect” uit kunnen voeren. Dit is meteen een oefening om zachter te zijn naar jezelf metaaltype. Elke vorm van beweging die de flexibiliteit verhoogd is goed. Ze hebben daarnaast veel baat bij massage om de huid soepel te houden en door de aanraking kunnen ze beter bij hun gevoel komen. Daarnaast zouden de metaaltypes best eens iets spontaans mogen doen. Doe eens gek! Ook al is het maar een beetje gek..

Literatuur: Basisboek Chinese Geneeswijzen