Is jou batterij leeg?

Opknappen

Na een bevalling weer aansterken. Het is echt belangrijk om daar de tijd voor te nemen. Het aansterken na ziekte, operaties, overspannenheid, burn-out en na een bevalling hebben veel overeenkomsten. Het vraagt namelijk allemaal erg veel van het lichaam. Daarom deel ik graag hoe ik hier zelf mee om ga.

Essentie

Volgens de Chinese Geneeskunde worden we allemaal geboren met een bepaalde hoeveelheid aan essentie. Deze essentie kun je vergelijken met een batterij. Wanneer je geboren wordt is deze batterij volledig opgeladen. De hoeveelheid “stroom” in je batterij is afhankelijk van de hoeveelheid maar ook de kwaliteit van energie van je ouders. Deze essentie (batterij) wordt opgeslagen in de nieren.

Gedurende je leven gebruik je steeds een beetje stroom uit de batterij. Wanneer je lichaam flink aan het werk moet zoals bij stress, overspannenheid, een grote operatie, ziekte maar ook door een bevalling verlies je wat extra “stroom” uit de batterij. Er wordt vanuit gegaan dat je “je batterij” gedeeltelijk weer kunt aanvullen. Deels kan dit door het lichaam rust te geven om zich te kunnen herstellen. Ook kun je met goede voeding een bijdrage leveren.

Milt-energie

Omdat voeding moet worden verwerkt door de milt is het belangrijk om de milt-energie zo optimaal mogelijk te krijgen. De milt wordt gevoed door alle voeding die van nature zoet is. Je kunt hierbij denken aan pompoen, wortel, bataat en dergelijke. Het belangrijkste wat je voor je milt-energie kunt doen is starten met een warm ontbijt. De energie van de milt is namelijk optimaal in de morgen. Om deze energie te benutten is een goed ontbijt belangrijk. Bij een warm ontbijt kun je denken aan een omelet gevuld met groenten, havermoutpap gemaakt van plantaardige melk of een goed gevulde soep.

Nier-energie

Omdat essentie wordt opgeslagen in de nieren is het belangrijk om de nier-energie sterker te maken. Nier-energie wordt aangevuld door alles wat uit de zee komt zoals vis, schaal- en schelpdieren, wieren maar ook peulvruchten. Onderaan een recept wat heel geschikt is voor de nier-energie en het aanvullen van essentie.

Om essentie aan te vullen vanuit voeding kan worden gedacht aan algen zoals spirulina en chlorella. Algen zorgen echter ook voor een detox. Wanneer je opknapt van je zwangerschap en je geeft borstvoeding dan zou ik dit echter niet adviseren. De afvalstoffen van moeder komen namelijk in de borstvoeding terecht.
Verder kun je denken aan beenmerg uit biologisch geteelde dieren. Beenmerg wordt gezien als een belangrijke vorm van essentie. Een andere vorm is het gebruik van bijenpollen en in het bijzonder royal jelly. Dit is de voeding van de koningin van het bijenvolk. Zij leeft het langst van allemaal en om deze reden wordt dit geadviseerd voor het aanvullen van essentie.

Voeding voor de mind

Naast voeding is het zeker zo belangrijk om je bewustzijn te voeden. Hierbij kun je denken aan meditatie en yoga. Voor het opbouwen van energie kan ook worden gedacht aan qi gong. Bij qi gong kan heel gericht worden gewerkt aan het opbouwen van specifieke energie zoals van de nieren en/of milt.

Hoe knap ik op?

Helaas was mijn bevalling niet precies wat ik voor ogen had. Het heeft lang geduurd en ik heb dus flink wat energie ingeleverd. Ik heb daarom al verschillende behandelingen gehad om hieraan te werken. Uiteraard heb ik mijn voeding zo optimaal mogelijk gemaakt. Ik heb een recept van kippensoep toegevoegd wat ik vaak gebruik tijdens of na ziek zijn en ook na mijn bevalling. Daarnaast heb ik gekozen voor royal jelly om via een supplement het geheel te ondersteunen. Deze week ga ik yoga weer oppakken en dan hoop ik over ongeveer 5 weken weer vol energie voor jullie klaar te staan.

Afspraak maken

Vanaf 10 april zal ik mijn werkzaamheden weer oppakken. Je kunt vanaf nu weer afspraken maken per telefoon of mail. Een kleine wijziging in mijn werkdagen. Ik zal op dinsdag in plaats van woensdag gaan werken. Mijn werkdagen worden dan maandagmiddag, dinsdag en vrijdagmiddag.

Hieronder mijn contactgegevens:
Telefoon: 06 48 35 62 49
Mail: info@shiatsubalance.nl
Website: www.shiatsubalance.nl/contact


Zwangerschapsverlof

Tot en met 29 maart zal Marjolein Houben mij vervangen tijdens mijn verlof. Je kunt bij haar terecht in de praktijk in Wolphaartsdijk. Marjolein werkt als shiatsu-therapeut. Daarnaast is zij opgeleid als natuurgeneeskundige, is zij reflexzone therapeut, geeft ze stoelmassage en qi-gong lessen. Zij is net zoals ik, aangesloten bij een beroepsvereniging. Hierdoor worden behandelingen bij haar ook (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekering.
Wanneer je je behandeling met shiatsu-therapie dus wilt voortzetten tijdens mijn verlof, is dit mogelijk op dezelfde plek.

Marjoleins verdere gegevens kun je vinden op:
http://www.vital-touch-massagetherapie.nl/index.html
Telefoonnummer: 0628625349
Mail: vital-touch@zeelandnet.nl


Recept

Een recept voor het versterken van de nieren. Het bouwt bloed en energie op. Ook verwijdert het kou uit het lichaam. Wanneer je een kou hebt opgelopen kun je deze soep ook gebruiken om de kou te verwijderen.

Ingrediënten:
2 kippenbouten
1 bos peterselie
1 klein blikje tomatenpuree
3 jeneverbessen
2 wortels
2 el sesamolie
1 bouillonblokje (zonder gistextract)
1/2 broccoli
10 ontvelde amandelen
6 gedroogde abrikozen
1 laurierblad
1/2 cm verse gember
1 prei
1 ui
1 el mosterd
ca. 1 liter water

Bereiding:
Snij de wortels in schuine plakjes. Schil de ui en snij hem in kleine blokjes. Snij de prei in dunne ringen. Snij de broccoli in roosjes. Verhit de olie in een wok en voeg de kip toe.  bak de kip aan alle kanten bruin. Voeg de ui en de prei toe. Voeg het water, bouillonblokje, broccoli, wortels, laurierblad, jeneverbessen en gember toe. Laat alles koken tot de kip gaar is en de groenten zacht zijn. Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Snij ondertussen de abrikozen in kleine stukjes. Voeg tomatenpuree, mosterd en abrikozenstukjes toe aan de soep en laat kort meekoken. Serveer met peterselie en de groosterde mandelen. Dit gerecht is lekker met rijst of andere gekookte granen.

Bron: Ontbijt je fit van Jutta Koehler

Hopelijk tot ziens in mijn praktijk!

Warme groet,

Lisette Langford