Kou gevat?
Het is er weer het weer voor. Koud, wind en misschien nog niet je winterjas aangetrokken. En ja hoor, je zit ’s avonds op de bank en trekt een dekentje over je heen omdat je het koud hebt. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om een verkoudheid te voorkomen.
Verkoudheid volgens de TCG
De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) bekijkt het lichaam op een andere manier dan we in het Westen gewend zijn. Ons immuunsysteem, ook wel het afweersysteem, wordt namelijk opgedeeld in verschillende soorten energie. Het begint met een laag energie in onze huid. Deze energie wordt gezien als een belangrijke laag om allerlei ziekmakers buiten het lichaam te houden. Anders gezegd, wanneer je snel ziek bent, is deze vorm van energie waarschijnlijk niet zo sterk in je lichaam.
Op het moment dat je, zoals ik hierboven beschreef, met een net iets te dunne jas in de wind loopt dan kan het zijn dat de wind en kou het lichaam in komen. Dit gebeurt op het moment dat de laag energie in onze huid net iets zwakker is dan de wind en kou is. Het hoeft dus niet perse zo te zijn dat je energie heel laag is wanneer je verkouden bent.
Daarnaast is het zo dat wanneer je het snel koud hebt, oftewel de koukleumen onder ons, je meer kans op een koutje hebt. Er is een balans in het lichaam nodig van voldoende warmte. Op het moment dat je veel afkoelende voeding en dranken gebruikt dan koelt het lichaam af. Of je verkouden wordt of niet hangt af van hoeveel energie en warmte je hebt in je lichaam om de uitwendige kou af te weren.
In het Westen is er nog altijd de gedachte dat je veel vitamine C binnen moet krijgen om niet snel ziek te worden. Waar komt deze vitamine C vandaan? Juist, uit sinaasappels, kiwi’s en ander citrusfruit. Wat is hier mis mee? Ze koelen het lichaam heel erg af. Ze verzwakken, zoals hierboven beschreven, het spijsverteringsvuur en maken de afweer dus zwakker. Ik raad daarom alle koelende (citrus)vruchten af, vooral in de herfst en de winter.
Bacteriën en virussen
Dat is allemaal leuk en aardig maar hoe zit het dan met de bacteriën en virussen waarover we nu kennis hebben? In de tijd dat de TCG beschreven werd waren er nog lang geen microscopen en wist men dus nog niet van bacteriën en virussen af. Je kunt beide theorieën echter wel verenigen. De bacteriën en virussen gedijen namelijk beter in een kouder klimaat. Je lichaam zorgt niet voor niks voor verhoging of koorts op het moment dat je een virus of bacterie in je lichaam hebt. Het zal dus waarschijnlijk ergens in het midden liggen van beide theorieën.
Wat kun je doen?
Allereerst is het belangrijk om te zorgen dat er voldoende warmte in het lichaam is zodat je spijsvertering optimaal werkt. Dit zorgt er namelijk voor dat je de optimale hoeveelheid voedingsstoffen uit je voeding haalt. Daarnaast is deze warmte nodig om uitwendige kou af te weren.
Voel je ondanks alles toch een verkoudheid opkomen? Gember is de beste remedie! Zorg dat je altijd verse gember in huis hebt in de herfst en winter. Hoe gebruik je het? Het belangrijkste is het moment dat je het gebruikt. Wanneer je merkt dat er een verkoudheid aankomt en je hebt het koud, dan kun je starten met gember. Je schilt een stuk gember ter grote van 2 grote tenen knoflook. Dit snijd je in schijfjes en je kookt het voor 20-30 minuten in een halve liter water. Verwijder de stukken gember en drink de thee. Je kunt eventueel een klein beetje honing gebruiken voor de smaak.
Hoe werkt het? Door de scherpe smaak van gember worden de poriën geopend. Zoals hierboven beschreven zit de koude in de energie laag van de huid. Je zweet de koude er dus uit. Om het effect te versterken kun je een extra deken op je bed leggen zodat je het er ’s nachts zeker uit zweet. Andere therapeuten geven soms ook het advies om een glaasje grog te drinken voor het slapen. Een minder gezonde variant natuurlijk maar dit is ook een optie.
Om je weerstand nog verder een boost te geven kun je het volgende punt op de pols masseren. Je vind het punt op de plooi van de pols, tussen de pezen, in het verlengde van je duim. Dit punt versterkt de energie van onze weerstand.
Nog een tip voor het gebruik van gember. Je kunt kleine hoeveelheden gember door gerechten gebruiken tijdens de wintermaanden. Let op dat dit echt kleine hoeveelheden zijn. Op het moment dat je veel scherpe kruiden gebruikt dan verlies je juist warmte en dan werkt het dus juist omgekeerd.
Slijm
Een klein vervolg op bovenstaande. Wanneer er veel slijmvormende voeding wordt gegeten kunnen mensen ook lang en veel verkouden zijn. Ook zie je dit veel bij kinderen die veel slijmvormende voeding en dranken krijgen. Hieronder een lijstje met slijmvormende voeding die eigenlijk te allen tijde het best kan worden vermeden. Ook, en misschien zelfs vooral ,bij kinderen.
– Dierlijke melk en melkproducten. In het bijzonder yoghurt koelt het lichaam.
– Overmaat aan rauwkost(maaltijden) zoals salades, komkommer, tomaat, ed.
– Fruit als banaan, kiwi, citroen, ananas, sinaasappel en watermeloen.
– Dranken zoals groene en zwarte thee, muntthee, vruchtensappen en smoothies.
– (IJs)koude dranken, vooral tijdens het eten.
– Het gebruik van brood, pasta, couscous, bulgur, muesli gemaakt van tarwe.
– Kant- en klaar gerechten en fastfood. Ook het gebruik van zakjes en pakjes met kruiden.
– Margarine en bak- en braadproducten.
– Pinda’s, chocoladepinda’s, suikerpinda’s, cashewnoten en sojaproducten.
– Chocolade en alle variaties hierop.
– Zoete en gesuikerde producten. Probeer het toevoegen van suiker, zoetjes of andere zoetstoffen te vermijden. Ook grote hoeveelheden “gezondere” suikers zoals honing zijn ongezond.
Samengevat, zorg dat je altijd een stuk verse gember in je koelkast hebt liggen. Eet en drink in de wintermaanden voldoende verwarmende voeding. Probeer alle slijmvormende en afkoelende voeding zoveel mogelijk te vermijden.