Natuurlijke visie

Februari, 2015

“Natuurlijke” visie

Volgens de Oosterse visie weerspiegelt de natuur zich in de mens. De winter, nacht, duisternis en koude wordt geassocieerd met de organen nieren, blaas en voortplantingsorganen. Verder wordt het geassocieerd met de emotie angst en de deugd wilskracht.

De terugtrekkende energie in de natuur uit zich in ons lichaam vaak als verminderde energie en weerbaarheid, vermoeidheid, toenemende rugklachten, koude handen, voeten, wintertenen…

Vitaal in de winter
Rustmomenten, verwarmende voeding en power naps. Ze voeden allemaal de energie van de nieren en blaas. Dit is nodig om het element Water in balans te houden gedurende de winter. Koude voeding (salades, melkproducten, enz.) koelt ook je lichaam intern af. Dus eigenlijk is het tijd voor pap in de ochtend, soepen of kliekjes opbakken voor de lunch. Heel gewoon voor de oosterlingen. Voor ons kaas- en broodeters met melk erbij wellicht minder voor de hand liggend…

Verwacht in dit jaargetijde niet te veel van jezelf. Het is nu eenmaal niet het meest creatieve, ondernemende jaargetijde. Niet makkelijk in onze maatschappij waarin het levenstempo continu hoog ligt en daardoor vaak veel druk wordt ervaren.

Hieronder volgen een aantal workshops waarmee je het element Water (organen blaas en nier) kunt versterken en je hierdoor vitaal kunt voelen in de winter.

Workshop Gemberkompressen

Heb jij het altijd koud of ben je snel verkouden? Heb je last van rug- of darmklachten? Heb je last van kramp of pijn voor of tijdens je menstruatie? Heb je chronische pijn? Het zijn slechts een paar voorbeelden waarbij gemberkompressen een gunstig effect kan hebben.

Wat zijn gemberkompressen?
Gemberkompressen zijn handdoeken die in heet gemberwater worden gedrenkt en daarna op het lichaam worden gelegd. De kompressen worden gebruikt omdat het verwarmend en ontspannend op het lichaam werkt. De intense warmte en ontgiftende werking van gember dringt diep door en helpt het lichaam om afvalstoffen af te voeren. In de workshop leer je hoe je de kompressen maakt dus nadien kun je het gemakkelijk thuis toepassen.
Hoe ziet de middag eruit?
Je werkt in tweetallen. Gedurende 20 minuten wordt een gemberkompres op je onderrug en daarna op je buik gelegd. De ander zorgt een paar keer voor het verwisselen van het kompres en leert eenvoudige massagetechnieken van voeten, benen en handen. Wanneer je van het kompres geniet, word je dus heerlijk gemasseerd. Daarna wordt er gewisseld. Na afloop ben je heerlijk ontspannen en opgeladen.
Datum: 21 maart 2015 van 10.00 – 12.30 uur
Opgeven: info@shiatsubalance.nl / 06 48 35 62 49
Waar: ’s Gravenpolderseweg 124 in Goes
Prijs: 35 euro incl. BTW


Eetworkshop Waterelement

Wil jij meer informatie over koken volgens de seizoenen? Deze workshop gaat dieper in op voeding die geschikt is in de winter. Verwarmende voeding, recepten en praktische tips komen voorbij.
Hoe ziet de ochtend eruit?
Tijdens de workshop krijg je informatie over voeding volgens de 5 elementen zodat je de benodigde basiskennis hebt. Tijdens deze workshop wordt specifiek gekeken naar het waterelement (organen nier en blaas) omdat het momenteel winter is. Het waterelement staat voor het seizoen winter. In de winter kan dit element meer uit balans raken ten gevolge van de weersomstandigheden en doordat we minder buiten komen. Aan het einde van de workshop krijg je een lunch die geheel in het teken van het waterelement staat.
Datum: 26 februari van 10.00 – 13.00 uur
Opgeven: info@shiatsubalance.nl / 06 48 35 62 49
Waar: ’s Gravenpolderseweg 124 in Goes
Prijs: 40 euro incl. BTW (lunch en drinken inbegrepen)
Maximaal 5 personen dus VOL = VOL.


Aanbieding:
Indien je je opgeeft voor één van bovenstaande workshops voor 18 februari krijg je eenmalig 10 euro korting op een behandeling met shiatsu-therapie.

Winterse groet,

Lisette Maranus