Breng jezelf in evenwicht

Februari 2016

Overzicht cursussen

Er staat binnenkort een jaarcursus gepland waarin gewichtsverlies een onderdeel is. Er zijn nog maar een paar plaatsen vrij. Je kunt je nog opgeven tot 1 maart. Ook staan er weer meditatielessen gepland op donderdagavond. Lees hieronder verder.

Cursus van OVERgewicht naar EVENwicht

Wanneer je af wilt vallen en op zoek bent naar een manier waarbij je langdurige begeleiding krijgt dan kan deze cursus geschikt zijn voor jou. Deze cursus is echter niet alleen om af te vallen maar ook om lichaam en geest in balans te brengen. Je krijgt professionele begeleiding op voedingsgebied, je krijgt coaching bij het veranderen van je gedrag ten opzichte van voeding en beweging, er is aandacht voor beweging en je werkt daarnaast aan meer bewustwording van je lichaam.

Praktisch:
Deze cursus is een jaarcursus met maandelijkse bijeenkomsten van 2 uur in een groep van maximaal 6 personen. In deze cursus krijg je professionele begeleiding op voedingsgebied door een diëtist. Er is echter meer nodig voor evenwicht in het lichaam dan alleen veranderingen in de voeding. In deze cursus is daarom ook aandacht voor beweging en mindfulness. Ook zal er praktische informatie gegeven worden zoals recepten voor maaltijden voor een volledige week. We zullen een supermarkt bezoeken zodat je heel praktisch een idee krijgt wat je beter wel en niet kunt gebruiken. De andere bijeenkomsten zullen meer gericht zijn op het uitwisselen van ervaringen  met elkaar en het krijgen van ondersteuning bij de problemen die zich voordoen.

Data: elke eerste donderdagavond van de maand van 19.00 tot 21.00 uur (eerste datum op 3 maart)
Opgeven: info@shiatsubalance.nl voor 1 maart 2016
Gegeven door: Lisette Maranus (diëtist en shiatsu-therapeut)
Waar: Perponcherpolderweg 4 in Wolphaartsdijk
Prijs: 300 euro voor de volledige cursus. Dit is inclusief cursusmateriaal, recepten, 2 Skype-sessies of telefonische consulten van 15 minuten en drinken tijdens de bijeenkomst.

Meditatielessen

Deze cursus is bedoelt om kennis te maken met meditatie. Meditatie is een manier om je gedachten en emoties te observeren. Je hoeft hiervoor overigens niet in kleermakerszit te kunnen zitten. Je kunt bijvoorbeeld ook mediteren op een stoel of krukje en zelfs liggend. Meditatie kun je het beste leren wanneer je dit regelmatig, het liefst dagelijks doet. Wanneer je regelmatig mediteert zul je merken dat dit veel rust geeft en je je ook een stuk beter kunt concentreren. Het maakt je geest sterker en scherper. Wanneer je hoofd niet vol zit met allerlei gedachten en zorgen, word je geest namelijk helderder en krijg je een betere focus. Ongeacht welke reden je hebt om te gaan mediteren, de resultaten zijn hetzelfde. Namelijk dat je steeds meer rust in je hoofd maar ook in je lichaam zult ervaren. Je kunt je daardoor beter ontspannen.
Voor wie is het?
Je hoeft geen enkele ervaring te hebben met meditatie. Als je gemediteerd hebt en het weer wilt oppakken kun je ook meedoen. Wanneer je yin-energie wilt opbouwen is meditatie zeer geschikt. Wanneer je veel stress hebt en manieren wilt leren om meer rust voor jezelf te creëren.
Cursus:
Bij meditatie is het belangrijk dat je leert kijken naar je gedachten. Er is oefening nodig om de geest tot rust te laten komen. Je hoeft niet teleurgesteld raken als dit de eerste keren nog niet lukt. Tijdens de lessen krijg je allerlei technieken aangereikt. We doen oefeningen waarna we evalueren hoe de oefening is gegaan. De oefeningen zijn heel verschillend zodat je kunt kijken welke het beste bij jou past. Tussen de lessen door is het belangrijk dat je regelmatig gaat oefenen met mediteren. Je krijgt hiervoor oefeningen mee om hiermee aan de slag te gaan.

Data: 4 lessen op donderdagavond: 10-03, 17-03, 24-03 en 31-03 van 19.30 tot 20.45 uur
Opgeven: info@shiatsubalance.nl
Waar: Perponcherpolderweg 4 in Wolphaartsdijk
Prijs: 75 euro voor de gehele cursus inclusief materiaal

Individuele meditatielessen
Wanneer je geen lessen wilt in een groep of wanneer je niet kunt op bovenstaande data dan kun je altijd contact opnemen om je wensen te bespreken. We kunnen dan de data op elkaar afstemmen.

Prijs: 150 euro incl. BTW voor de gehele cursus inclusief materiaal

Recept “Maaltijdsoep voor het Aarde-element”

Dit keer een recept om het Aarde-element te versterken. Het is belangrijk om altijd voor dit element te zorgen. Het zorgt er namelijk onder andere voor hoe energiek je je voelt. Voedingsmiddelen die het aarde-element voeden hebben een van nature zoete smaak. In het recept maak ik gebruik van verschillende van deze producten.

Werking:
Gierst is heel geschikt om Milt energie (Aarde-element) op te bouwen en damp (slijm) af te voeren. Alle granen met een “neutrale” energie bouwen overigens energie op in het lichaam. Verder is het goed om in een maaltijd alle elementen te gebruiken.

Recept is voor 4 porties. Je kunt de soep als lunch of avondeten gebruiken gedurende de volgende dagen.
200 gr gierst                                                          Aarde
2 liter groentebouillon*                                          Water
500 gr pompoen                                                    Aarde
400 gr zoete aardappel                                         Aarde
250 gr wortel                                                         Aarde
1 pastinaak                                                            Vuur
½ courgette                                                           Aarde
2 uien                                                                    Aarde
½ prei                                                                    Metaal
2 tenen knoflook                                                    Metaal
1 el komijnzaad of poeder                                      Metaal
1 el korianderzaad of poeder                                 Metaal
scheutje olijfolie                                                      Aarde
verse peterselie                                                      Hout
*Neem bouillon zonder gistextract.

Pel de uien en hak ze grof. Fruit ze in wat olijfolie op laag vuur in een grote soeppan. Voeg de uitgeperste knoflook toe en fruit deze even mee. Kneus de komijnzaadjes en het korianderzaad in een vijzel (of gebruik poeder) en laat ze ook een minuutje meefruiten. Rooster de gierst 1 of 2 minuten op middelhoog vuur in een andere pan onder voortdurend roeren, totdat er een nootachtige geur vrijkomt en de eerste zaadjes gaan springen of beginnen te verkleuren. Vul de pan met gierst met water uit de kraan en leeg deze in een zeef. Doe de gierst en de bouillon bij de uien. Zet het vuur wat hoger.
Snij de prei in reepjes. Snij de pompoen in blokjes van 1 1/2 cm; schil de zoete aardappel en snij deze in stukken van 2 cm. Doe hetzelfde met de courgette. Snij de wortel in plakjes en de pastinaak in blokjes van 1 1/2 cm. Doe alles in de pan. Breng aan de kook en laat 30 minuten pruttelen.
Hak, terwijl de soep kookt, de peterselie fijn. Als je niet van verse peterselie houdt dan laat je dit weg. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper en serveer met de peterselie.

Geniet van je maaltijd.

Graag tot ziens in mijn praktijk!

Warme groet,

Lisette Maranus
Ontvang een gratis algemeen voedingsadvies.

Hiermee schrijf je je in op de nieuwsbrief. 

Invalid email address
Je kunt je ten alle tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.