In het hart van HSP

Wat kun je dit keer lezen..

De lente staat voor groei en daar is een hoop energie voor nodig. Het is bijna voelbaar wanneer je door het bos loopt. Deze energie kun je ook goed inzetten voor het maken van plannen.
Ik heb een aantal cursussen gepland waaronder een meditatiecursus. Ook ga ik met Samantha Maranus (mijn schoonzus) samenwerken in een dag genaamd: “In het hart van hsp”. Een dag met veel informatie en oefeningen voor hoogsensitieve personen (hsp). Ben jij hoogsensitief? Lees hieronder meer.

Cursus “Leren mediteren”

Meditatie is nog niet bij iedereen bekend. Er wordt nog vaak gedacht dat je heel lang moet stilzitten in kleermakerszit. Dit is niet het geval! Je kunt bijvoorbeeld gewoon op een stoel zitten en meditatie hoeft niet lang te duren.

Herken je, dat je naar de keuken loopt om iets te halen, en wanneer je in de keuken staat niet meer weet wat je er ging doen? Of lig je misschien voor het slapen lang wakker en ben je dan continu in gedachten? Het zijn maar een paar voorbeelden van hoeveel gedachten er door ons hoofd gaan en hoe slecht onze focus soms is. Meditatie kan hierbij een groot verschil maken.

Mediteren is het leren sturen van je aandacht. Er zijn allerlei manieren om je gedachten en emoties te observeren. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld maar je zult al snel merken hoe dit werkt. Meditatie kun je het beste leren wanneer je dit dagelijks oefent. Door dagelijks te oefenen zul je merken dat dit veel rust geeft en je je ook een stuk beter kunt concentreren. Het maakt je geest sterker en scherper. Wanneer je hoofd niet vol zit met allerlei gedachten en zorgen, word je veel helderder en krijg je een betere focus.

Voor wie is het?
Deze cursus is bedoelt om kennis te maken met meditatie. Je hoeft dus geen enkele ervaring te hebben met meditatie. Wanneer je gemediteerd hebt en het weer wilt oppakken ben je ook welkom. Wanneer je veel stress ervaart kan meditatie je veel rust geven.
Cursus:
In de 4 weken krijg je allerlei verschillende oefeningen aangereikt waarmee je thuis kunt gaan oefenen. De oefeningen zijn heel verschillend zodat je kunt kijken welke het beste bij jou past. Verder krijg je praktische informatie over je houding en wat er zich kan voordoen tijdens meditatie.
Data: 24-5, 31-5, 7-6 en 14-6 van 19.30 – 20.30 uur
Opgeven: info@shiatsubalance.nl
Waar: De Perponcherpolderweg 4 in Wolphaartsdijk
Prijs: 60 euro voor de gehele cursus inclusief lesmateriaal en thee of water.

In het hart van hsp

Herken jij het gevoel dat je mensen snel aanvoelt? Dat je een kamer binnenloopt en de stemming al aanvoelt zonder dat iemand iets heeft gezegd? Of dat je erg moe kunt zijn na intensief contact met mensen? Kun je je soms moeilijk concentreren wanneer je in een grotere groep mensen bent? Pak jij snel emoties op van andere mensen? Herken je het gevoel dat je je soms “leeggezogen” voelt na een gesprek? Dan is de kans groot dat jij hoogsensitief reageert op prikkels. De term “hoog sensitief persoon” wordt ook wel afgekort met hsp.

Herken jij het gevoel dat je mensen snel aanvoelt? Of dat je erg moe kunt zijn na intensief contact met mensen? Kun je je soms moeilijk concentreren wanneer je in een grotere groep mensen bent? Pak jij snel emoties op van andere mensen? Herken je het gevoel dat je je soms “leeggezogen” voelt na een gesprek? Dan is de kans groot dat jij hoogsensitief reageert op prikkels. De term “hoog sensitief persoon” wordt ook wel afgekort met hsp.

Wanneer je meer informatie wilt over hoogsensitiviteit en praktische informatie wilt hoe je hier beter mee om kunt leren gaan, dat is deze dag zeker iets voor jou. Er zal informatie worden gegeven wat het inhoud maar er zullen ook veel praktische oefeningen worden gedaan. Deze oefeningen kun je vervolgens ook thuis gebruiken zodat je er in je dagelijks leven mee aan de slag kunt gaan. Hierdoor kom jij weer beter in je vel te zitten. Hoogsensitiviteit wordt soms als negatief ervaren op het moment dat je er niet goed mee om kunt gaan. Wanneer je er op een goede manier mee om leert gaan kun je het juist op een positieve manier gebruiken.

Deze dag wordt georganiseerd door Lisette Maranus in samenwerking met Samantha Maranus. Samantha werkt al ruim 6 jaar als coach. Zij heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met hoogsensitiviteit in haar praktijk. Daarnaast weten wij beide uit eigen ervaring hoe hoogsensitiviteit werkt. Inmiddels kunnen wij het in een positieve manier inzetten, namelijk in onze praktijken. Dit heeft ons er mede toe aangezet om dit met mensen te willen delen.

Praktisch:
Datum: 11 juni 2016 van 10.30 – 16.30 uur (binnenkomst vanaf 10.15 uur)
Waar: De Perponcherpolderweg 1 in Wolphaartsdijk (de Kunstwei)
Prijs: 75 euro inclusief lunch en koffie, thee en water
Opgeven: info@shiatsubalance.nl

De groep bestaat uit maximaal 10 personen dus VOL=VOL.

 

Recept “Snelle quinoa salade”

Dit keer een recept wat je ’s avonds kunt eten maar ook als lunch kunt meenemen de volgende dag. Je kunt het namelijk prima koud eten. Wanneer je het gekookt hebt dan blijft de warme energie van het koken namelijk in het gerecht. Zet het voordat je gaat eten wel even buiten de koelkast zodat je het niet te koud eet.

Werking:
Deze quinoasalade heeft een verkoelende werking. Dit betekent dat het yin opbouwt. Wanneer je een yin tekort hebt kun je klachten hebben zoals slecht slapen, ’s nachts zweten, droge mond en veel dorst, enz. Voeding heeft zeker invloed op het opbouwen van yin. Wanneer je dit soort klachten hebt is het echter belangrijk om ook genoeg rust te nemen en eventueel een behandeling hiernaast te starten zoals shiatsu-therapie.

Recept is voor 2 porties.

150-200 gram quinoa
2 eieren
200 gram tomaten
200 gram spinazie
3 theelepels kappertjes
1 avocado
sesamolie
zout en peper

Bereiding:
Was de quinoa en kook deze volgens de verpakking. Kook de eieren (8 minuten is hardgekookt). Snijd de tomaten in stukjes. Verhit een pan met de sesamolie. Voeg de tomaten en kappertjes toe en laat het op laag vuur stoven. Breng op smaak met peper en zout. Voeg, als de quinoa bijna gaar is, de spinazie toe en warm dit even door. Snijd de gepelde avocado in plakjes. Meng het tomatenmengsel met de quinoa en serveer de avocado en eieren er bovenop.
Van 9 mei t/m 18 mei is mijn praktijk gesloten. Ik ben dan op vakantie.

Graag tot ziens in mijn praktijk!

Warme groet,

Lisette Maranus