Voedingsadvies

Veranderingen..
Het is even stil geweest rondom mijn nieuwsbrieven. Dat had natuurlijk een reden. Er zijn een hoop veranderingen gaande in mijn leven. Ik ben inmiddels 28 weken zwanger en we verwachten ons kindje op 2 januari 2017. Ik voel me goed en geniet er met volle teugen van. En alsof dat niet genoeg is ben ik op 24 september ook nog getrouwd. Ik ga dus met een nieuwe naam door het leven. De bruiloft heeft aardig wat aandacht opgeëist maar nu kan ik me nog een paar maanden richten op mijn praktijk tot ik met zwangerschapsverlof ga. Daarover later meer.

Om mezelf de laatste maanden voor mijn verlof wat meer tijd te geven heb ik besloten om het werk aan huis in Vlissingen te stoppen. Ik werk vanaf oktober alleen nog in Wolphaartsdijk op maandag, woensdag en vrijdag. Wanneer alles goed gaat wil ik dit na mijn verlof ook weer op deze manier hervatten.

Wat je verder kunt lezen in deze nieuwsbrief is allerlei voedingsgerelateerde onderwerpen. Recepten volgens de 5 elementenleer, waarvoor je voedingsadvies kunt krijgen, testen op voedselovergevoeligheid en meer.

Recepten herfst

Elk seizoen maak ik een weekmenu. Hierbij maak ik gebruik van de producten uit het betreffende seizoen. Vanuit de 5-elementenleer worden namelijk hoofdzakelijk seizoensproducten gebruikt omdat dit je lichaam het beste ondersteunt tijdens het desbetreffende seizoen. 

Wanneer je wilt starten met voeding volgens de 5 elementenleer kun je deze recepten als basis nemen. Tevens ontvang je een weekmenu met ontbijtrecepten. Het ontbijt is tenslotte je belangrijkste maaltijd van de dag! Met deze recepten kun je uitproberen waar jou lichaam het beste op reageert. De andere recepten kun je gebruiken als warme maaltijd. Ik adviseer altijd om meer te bereiden zodat je het “restje” kunt gebruiken tijdens de lunch. Vaak kun je dit namelijk ook prima koud opeten.

Wanneer je geïnteresseerd bent in de recepten dan kun je een mail sturen naar info@shiatsubalance.nl. Wanneer je nog niet bekend bent in mijn praktijk dan ontvang je een korte vragenlijst. Met deze vragenlijst wordt duidelijk welk type voeding je nodig hebt. Wanneer ik de vragenlijst ingevuld heb ontvangen en het geld is overgemaakt ontvang je de recepten per mail.
– Recepten voor 1 seizoen kosten 10 euro
– Recepten voor alle 4 seizoenen kosten 35 euro

Voedingsadvies

Wanneer je specifieke klachten hebt dan is een individueel voedingsadvies meer geschikt. Ik stel dan een voeding samen die aansluit op jou voedingswensen en tegelijkertijd je klachten zal verminderen.

Welke klachten kunnen worden behandeld met een voedingsadvies? Je kunt denken aan de volgende klachten:
– Overgewicht/ondergewicht
– Darmklachten zoals diarree, obstipatie, prikkelbare darm syndroom
– Maagzuur, ulcus, hernia diaphragmatica
– Huidproblemen: acne, eczeem, psoriasis etc.
– Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS)
– Vermoeidheid, burn-out

Bij sommige klachten zal het verminderen van klachten versnellen in combinatie met shiatsu-therapie. Wanneer je hier vragen over hebt kun je altijd contact opnemen of lees verder op: https://shiatsubalance.nl/wanneer-shiatsu/voedingsadvies/


Voedselovergevoeligheid

Er zijn veel mensen die chronische klachten hebben en er niet achter komen wat deze klachten veroorzaakt. In sommige van deze gevallen is het de moeite om jezelf te testen op voedselovergevoeligheid. Als diëtist heb ik de mogelijkheid om hiervoor bloedtesten aan te vragen. Je hoeft hiervoor niet naar je huisarts. Wanneer je het testmateriaal hebt opgehaald in de praktijk kun je zelf naar een laboratorium om bloed af te laten nemen.

We kunnen testen op een groot aantal voedingsmiddelen om erachter te komen waar je overgevoelig voor bent. Bij deze overgevoeligheden wordt ervan uitgegaan dat er door het eten of drinken van deze voedingsmiddelen een lekkende darm ontstaat. Het gevolg van een lekkende darm is dat je darm stoffen doorlaat die je normaal gesproken niet in je lichaam krijgt. Dit kan klachten veroorzaken.
Op het moment dat je deze voedingsmiddelen weg laat uit je voedingspatroon heeft de darm de kans om zich te herstellen. Dit kan al binnen enkele maanden, afhankelijk van de mate van overgevoeligheid.

Wanneer je meer wilt weten over deze testen en bij welke aandoeningen je dit kunt toepassen kun je verder lezen op: https://shiatsubalance.nl/wanneer-shiatsu/voedingsadvies/


Zwangerschapsverlof

Mijn streven is om te blijven werken tot en met 2 december. Als alles goed gaat zal ik begin april 2017 mijn werkzaamheden hervatten.
Tijdens mijn verlof zal Marjolein Houben mij vervangen in de praktijk in Wolphaartsdijk. Marjolein is ook shiatsu-therapeut. Zij is net zoals ik, aangesloten bij een beroepsvereniging. Hierdoor worden behandelingen bij haar ook (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekering. Wanneer je je behandeling met shiatsu-therapie dus wilt voortzetten tijdens mijn verlof, is dit mogelijk op dezelfde plek.

Herfst is pompoentijd!

Dit keer een recept voor een maaltijdsoep die helemaal aansluit bij de tijd van het jaar namelijk, de herfst. Er zijn weer volop pompoenen. Pompoen is zoet en voedt daarom het “Aarde-element”. Het Aarde-element staat voor de maag en milt. Bij seizoensovergangen en in de herfst is het belangrijk om dit element te ondersteunen door middel van voeding.
Je kunt deze soep als lunch of als warme maaltijd eten.

Ingrediënten (4 porties):
1 pompoen (hokkaido)
1 ui
2 aardappelen
2 wortels
2 stengels bleekselderij
1 pot cannellinibonen
1 blikje tomatenpuree
zonnebloemolie
groentebouillon (zonder gistextract) voor ongeveer 1 liter water

Bereiding:
Pel en snipper de ui, maak de bleekselderij schoon en snijd deze in stukjes.
Verwarm een grote pan met de olie. Zet deze op klein vuur en voeg de ui en bleekselderij eraan toe.
Maak ondertussen de pompoen schoon. Het vruchtvlees kun je eruit scheppen met een lepel. Snijd de pompoen in niet te grote stukken en voeg deze toe aan de ui en bleekselderij. Doe het deksel op de pan en laat het stoven op klein vuur.
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Laat dit ook meestoven.
Maak de wortels schoon en snijd ze in stukjes. Laat dit ook meestoven.
Voeg het blikje tomatenpuree toe en roer de soep een keer goed door.
Voeg een liter kokend water met de groentebouillon en de bonen toe en laat de soep ongeveer 20 minuten op zacht vuur koken.
Eet smakelijk!
Graag tot ziens in mijn praktijk!

Warme groet,

Lisette Langford – Maranus