van OVERgewicht naar EVENwicht

Januari 2016

Goede voornemens

Het is de tijd van alle goede voornemens of misschien zijn ze inmiddels alweer verwaterd. Wanneer je je had voorgenomen om af te vallen dan wil ik je van harte uitnodigen tijdens de lezing die ik binnenkort geef. Er staat ook een jaarcursus gepland waarin afvallen een onderdeel is. Ook staan er weer meditatielessen gepland op verschillende dagen. Lees hieronder verder.

Lezing van OVERgewicht naar EVENwicht

Worstel jij al lang met je gewicht? Heb je al allerlei diëten geprobeerd maar val je vaak weer terug in je oude gewoonten? Ben je, naast balans in je voedingspatroon, op zoek naar balans in je lichaam? Wil je onderzoeken of je individuele begeleiding hiervoor wilt of juist in een groep? Wellicht kan voeding volgens de 5 elementen je helpen om de omschakeling te maken van overgewicht naar evenwicht in je lichaam.


Lezing
Deze lezing zal gaan over voeding en overgewicht. De voeding die besproken wordt is gebaseerd op de 5 elementen. Voeding volgens de 5 elementen is gebaseerd op de Chinese Geneeskunde die ik als basis gebruik in mijn praktijk. Er zal ingezoomd worden op welke voeding het evenwicht in je lichaam verstoort en daardoor mogelijk overgewicht veroorzaakt. Daarnaast zal ik meer vertellen over de jaarcursus “van OVERgewicht naar EVENwicht” en over de mogelijkheden voor individuele begeleiding die ik geef in mijn praktijk.
Data: 19 februari 19.30 tot 20.30 uur
Opgeven: info@shiatsubalance.nl
Gegeven door: Lisette Maranus (diëtist en shiatsu-therapeut)
Waar: ‘s Gravenpolderseweg 124 in Goes
Prijs: 10 euro

Meditatielessen

Deze cursus is bedoelt om kennis te maken met meditatie. Meditatie is een manier om je gedachten en emoties te observeren. Je hoeft hiervoor overigens niet in kleermakerszit te kunnen zitten. Je kunt bijvoorbeeld ook mediteren op een stoel of krukje en zelfs liggend. Meditatie kun je het beste leren wanneer je dit regelmatig, het liefst dagelijks doet. Wanneer je regelmatig mediteert zul je merken dat dit veel rust geeft en je je ook een stuk beter kunt concentreren. Het maakt je geest sterker en scherper. Wanneer je hoofd niet vol zit met allerlei gedachten en zorgen, word je geest namelijk helderder en krijg je een betere focus. Ongeacht welke reden je hebt om te gaan mediteren, de resultaten zijn hetzelfde. Namelijk dat je steeds meer rust in je hoofd maar ook in je lichaam zult ervaren. Je kunt je daardoor beter ontspannen.
Voor wie is het?
Je hoeft geen enkele ervaring te hebben met meditatie. Als je gemediteerd hebt en het weer wilt oppakken kun je ook meedoen. Wanneer je yin-energie wilt opbouwen is meditatie zeer geschikt. Wanneer je veel stress hebt en manieren wilt leren om meer rust voor jezelf te creëren.
Cursus:
Bij meditatie is het belangrijk dat je leert kijken naar je gedachten. Er is oefening nodig om de geest tot rust te laten komen. Je hoeft niet teleurgesteld raken als dit de eerste keren nog niet lukt. Tijdens de lessen krijg je allerlei technieken aangereikt. We doen oefeningen waarna we evalueren hoe de oefening is gegaan. De oefeningen zijn heel verschillend zodat je kunt kijken welke het beste bij jou past. Tussen de lessen door is het belangrijk dat je regelmatig gaat oefenen met mediteren. Je krijgt hiervoor oefeningen mee om hiermee aan de slag te gaan.

2 cursussen:
Data: 4 lessen op maandagmorgen: 29-02, 07-03, 14-03 en 21-03 van 10.15 tot 11.30 uur
4 lessen op donderdagavond: 10-03, 17-03, 24-03 en 31-03 van 19.30 tot 20.45 uur
Opgeven: info@shiatsubalance.nl
Waar: Perponcherpolderweg 4 in Wolphaartsdijk
Prijs: 75 euro voor de gehele cursus inclusief materiaal

Individuele meditatielessen
Wanneer je geen lessen wilt in een groep of wanneer je niet kunt op bovenstaande data dan kun je altijd contact opnemen om je wensen te bespreken. We kunnen dan de data op elkaar afstemmen.

Prijs: 150 euro incl. BTW voor de gehele cursus inclusief materiaal

Cursus van OVERgewicht naar EVENwicht

Wanneer je af wilt vallen en op zoek bent naar een manier waarbij je langdurige begeleiding krijgt dan kan deze cursus geschikt zijn voor jou. Het gaat echter niet alleen om afvallen maar om zowel lichaam als geest in balans te brengen. Behalve begeleiding op voedingsgebied werk je ook aan meer bewustwording van je l

Praktisch:
Deze cursus is een jaarcursus met maandelijkse bijeenkomsten van 2 uur in een groep van maximaal 6 personen. In deze cursus krijg je professionele begeleiding op voedingsgebied door een diëtist. Er is echter meer nodig voor evenwicht in het lichaam dan alleen veranderingen in de voeding. In deze cursus is daarom ook aandacht voor beweging en mindfulness. Ook zal er praktische informatie gegeven worden zoals recepten voor maaltijden voor een volledige week. We zullen een supermarkt bezoeken zodat je heel praktisch een idee krijgt wat je beter wel en niet kunt gebruiken. De andere bijeenkomsten zullen meer gericht zijn op het uitwisselen van ervaringen  met elkaar en het krijgen van ondersteuning bij de problemen die zich voordoen.

Data: elke eerste donderdagavond van de maand van 19.00 tot 21.00 uur (eerste datum op 3 maart)
Opgeven: info@shiatsubalance.nl
Gegeven door: Lisette Maranus (diëtist en shiatsu-therapeut)
Waar: Perponcherpolderweg 4 in Wolphaartsdijk
Prijs: 300 euro voor de volledige cursus. Dit is inclusief cursusmateriaal, recepten, 2 Skype-sessies of telefonische consulten van 15 minuten en drinken tijdens de bijeenkomst.

Recept “Wintergroenten uit de oven”

Dit keer is het een recept met gierst maar je zou dit natuurlijk ook met een ander graan kunnen maken. Ik zou je altijd adviseren om waar mogelijk verse, biologische producten te gebruiken. Kies verder voor zoveel mogelijk producten die uit de buurt komen en zo min mogelijk kilometers hebben gemaakt.

Werking:
Gierst is heel geschikt om Milt energie op te bouwen en damp (slijm) af te voeren. Alle granen met een “neutrale” energie bouwen overigens energie op in het lichaam. Verder is het goed om in een maaltijd alle elementen te gebruiken.

Benodigdheden voor 2 porties:
150-175 gram gierst                                                 Aarde
1 ui                                                                           Aarde
2 rode bieten                                                            Vuur
200 gram spruitjes                                                    Vuur
1 grote wortel                                                            Aarde
1 grote zoete aardappel                                           Aarde
2 tomaten                                                                 Aarde
2 theelepels Provençaalse kruiden                           Vuur
1 eetlepel balsamicoazijn                                           Hout
Olijfolie                                                                      Aarde
Peper                                                                        Metaal
Zout                                                                          Water

Bereiding:
Maak de groenten schoon en snijdt ze in stukjes. Doe de groenten in een ovenschaal. Meng 2 eetlepels olijfolie met de kruiden en wat zout en peper. Vermeng het kruidenmengsel en de azijn met de groenten. Zet het voor ongeveer 1 uur op 220 graden in de (hete lucht) oven. Roer de groente halverwege om, om verbranden te voorkomen. Maak in de tussentijd de gierst klaar volgens de verpakking.

Geniet van je maaltijd.

Graag tot ziens in mijn praktijk!

Warme groet,

Lisette Maranus
Ontvang een gratis algemeen voedingsadvies.

Hiermee schrijf je je in op de nieuwsbrief. 

Invalid email address
Je kunt je ten alle tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.