Het aarde-element

Nazomer

De nazomer staat voor de oogsttijd. Er is een overvloed aan voedsel.  De nazomer staat als seizoen symbool voor het element Aarde in de 5 elementen. De aarde is de plek waar alles op mag groeien. Het is ook de plaats waar in de herfst alles wat uitgebloeid (bladeren, takken) is in mag verteren. De aarde geeft stabiliteit. Als de aarde poreus is dan blijft het niet op zijn plaats terwijl wanneer het te compact wordt dan blijven we steken op een plek. De aarde is ons zwaartepunt. De as waar alles omheen draait. Daarnaast is het Aarde-element heel belangrijk bij alle seizoensovergangen. De afgelopen maand was dit element dus extra belangrijk. We hadden lange tijd warm weer en opeens deed de herfst zijn intrede. Op het moment dat het weer in korte tijd verandert, is een sterk Aarde-element belangrijk om ons in balans te houden.

Het element Aarde staat voor de organen Milt en Maag. De kleur van het aarde-element is geel. De smaak van aarde is zoet. De zoete smaak harmoniseert, bevochtigt, ontspant en versterkt het midden (de romp).  Voorbeelden van voeding zijn wortel, pompoen, zoete aardappel maar ook rundvlees en roomboter.

Ben jij een aarde type?

De kwaliteit van een element komt ook terug in ons karakter en uiterlijk. Iedereen heeft kenmerken van elk element in zich maar vaak zie je dat iemand meer naar een specifiek element trekt. Hieronder volgen kenmerken van het aarde-element.

Uiterlijk van het aarde type

Mensen met kenmerken van het aardetype zijn vaak rond en stevig gebouwd. Di t betekent niet perse dat ze overgewicht hebben maar dat het stevig gebouwde types zijn. Ze hebben wel sneller de neiging om overgewicht te krijgen. Ze hebben grote, stevige spieren met brede heupen en schouders. Ze hebben sowieso goed ontwikkelde spieren over hun hele lichaam. Ze hebben een zachte, gladde huid. Ook wel de perzikzachte huid genoemd. Vaak zijn hun handen en voeten klein in verhouding tot hun lichaam.

Karakter van het aarde type

Dit type wordt ook wel de vredestichter genoemd. Dit zijn de mensen met een groot netwerk aan vrienden en kennissen. Ze onderhouden dit netwerk uitstekend doordat ze erg betrokken zijn. Ze leggen heel makkelijk contact met mensen. Ze zijn erg gericht op kalmte en stabiliteit. Ze streven altijd naar het bijleggen van conflicten  (ook waarbij ze zelf niet direct bij zijn betrokken). Harmonie is erg belangrijk. Hoewel dit type voor iedereen klaarstaat zal ze niet zo snel haar eigen problemen vertellen. Dit wordt verborgen achter een sympathiek, vrolijk gezicht. Het zijn ontzettend lieve personen. Ze zijn betrouwbaar en gezellig. Ze zijn vaak populair en staan stevig in hun schoenen. Ze kunnen makkelijk geven en nemen. Ze kunnen goed luisteren en geven goede raad terwijl ze diplomatiek omgaan met andermans problemen. Ze hebben een kalm en stabiel karakter en helpen anderen graag. Ze zijn niet te ambitieus.

Problemen die zich kunnen voordoen

De problemen die zich voordoen zijn liggen in het verlengde van hun grote netwerk. Wanneer dit type uit balans raakt dan gaan ze zich zorgen maken en worden juist bemoeizuchtig en overbeschermend. Ze kunnen langdradig worden door allerlei verhalen te vertellen. Ook kunnen ze erg aan zichzelf twijfelen door onrealistische verwachtingen en teleurstelling.

Dit type kan makkelijk overgewicht krijgen. Ze schommelt altijd heen en weer tussen de neiging om zich vol te proppen en het vervelende gevoel van daarna zo vol te zitten. Ze voelen zich zelden echt lekker in hun vel zitten. Ze hebben vaak allerlei (vaak hele strenge) diëten gevolgd. Ze hebben ook snel de neiging om vocht vast te houden en hebben sneller last van een zwakke spijsvertering.

Het aardetype in zijn element

Wanneer dit type in evenwicht is hebben ze een groot netwerk met mensen om zich heen. Ze zijn vaak zo belangrijk in een netwerk dat de groep deze persoon ook nodig heeft anders valt de groep uit elkaar. Ze zijn als het ware de lijm van een netwerk. Ze zorgen voor verbinding in de groep. Ze stellen prijs op kalmte en stabiliteit en leggen conflicten snel bij. Ze zijn als het ware kameleons doordat ze eigenschappen van een ander kunnen aannemen en versterken. Hierdoor stellen ze anderen snel op hun gemak. Het zijn echt zorgende types en ze helpen graag mensen die het moeilijk hebben. Hun identiteit is vaak vervlochten met hun gezin of familie. Het zijn gezellige en opgeruimde types. Ook zijn ze heel betrouwbaar. Je weet wat je aan dit type hebt. Doordat ze zo betrokken zijn bij anderen krijgen ze veel waardering. Dit voedt dit type weer en dan is de cirkel rond.

Wat heeft een aardetype nodig

De kracht ligt in hun vermogen tot verbinding en ondersteunen. Het belangrijkste is dat ze naast hun grote kennissenkring ook tijd moeten investeren in zichzelf. In zelfexpressie en daardoor meer onafhankelijkheid te creëren.

 

Literatuur: Basisboek Chinese Geneeswijzen