Het Vuurtype

Zomer, het element vuur

De zomer staat voor groei, licht, expansie, activiteit,  interactie en creativiteit. Het is het toppunt van het yang in de 5 elementen. Als je naar de natuur kijkt dan zie je werkelijk alles nu volop bloeien. De bijtjes zoemen van de ene bloem naar de andere. De zon klimt naar zijn hoogste punt als we de langste dag van het jaar beleven. Zomer staat binnen de Chinese geneeskunde voor het element Vuur. Het element Vuur staat voor de organen Hart en Dunne darm. Wat belangrijk is om te weten is dat het Chinese concept voor het Hart niet alleen het fysieke orgaan omvat maar ook ons mentaal en emotionele centrum. Westers wordt vaak ook wel zo gedacht als mensen zeggen: “Hij heeft een plekje in mijn hart” waarin gevoelens toch vaak aan het hart worden gekoppeld.

De kleur van het vuurelement is rood. De smaak van vuur is bitter. De bittere smaak laat samentrekken, het droogt de vloeistoffen uit (dus goed bij damp) en leidt naar beneden. Bitter is ook yin en daarom koelt het het lichaam. In het Nederlands heb je zelfs een mooie uitdrukking hiervoor: “Bitter in de mond, maakt het hart gezond”.  Voorbeelden van voeding zijn rucola, andijvie, grapefruit en quinoa.

Ben jij een vuur type?

De kwaliteit van een element komt ook terug in ons karakter en uiterlijk. Iedereen heeft kenmerken van elk element in zich maar vaak zie je dat iemand meer naar een specifiek element trekt. Hieronder volgen kenmerken van het vuurelement.

Uiterlijk van het vuur type

Mensen met kenmerken van het vuurtype hebben rode, blozende wangen. Ze hebben een klein, vaak iets puntig hoofd, soms met een puntige kin. Ze hebben weinig haar (kalend) of krullend haar. Ze hebben goed ontwikkelde spieren van schouders, rug en heupen. Ze hebben relatief kleine handen en voeten. Verder hebben ze een zachte en lenige bouw.

Karakter van het vuur type

Dit type is een scherpzinnige denker. Ze kunnen heel helder denken en hebben daardoor vaak briljante oplossingen voor moeilijke problemen.  Ze zijn snel en energiek. Als je ze ziet lopen hebben ze een stevige pas. Ze hebben de neiging om teveel te denken en zich teveel zorgen te maken. Ze kunnen goed observeren en diepgaand analyseren. Verder zijn het erg charismatische types. Ze worden graag op feestjes uitgenodigd. Het zijn vriendelijke, optimistische types en ze zijn vaak erg enthousiast. Ze zijn bewust en vol vertrouwen. Verder kunnen ze zich goed inleven in anderen en zijn ze toegewijd en teder in een relatie. Dit type houdt ook erg van lichamelijk contact en intimiteit.

Problemen die zich kunnen voordoen

Wat ik altijd het meest kenmerkende vind in mijn praktijk is de onrust die je in de ogen kunt zien. De ogen kunnen letterlijk niet rusten. Ook zie ik soms een bepaalde waas over de ogen. Dit is het wat deze types normaal zo scherpzinnig maakt. Je ziet in disbalans letterlijk een sluier voor hun ogen. Zoals ik hierboven uitlegde is het Hart niet alleen het fysieke orgaan maar ook het mentaal en emotionele centrum.  Hierdoor kan dus bij een disbalans snel onrust ontstaan. Wanneer dit zich verder ontwikkelt dan kan zelfs angst of manie ontstaan. Ze kunnen erg open staan voor waarnemingen vanuit het 3e oog en andere bovennatuurlijke sensaties. Dit wordt overigens niet altijd als een probleem gezien. Verder hebben ze de neiging om teveel te praten en zelfs wat hoogdravend te worden. Bij een tekort aan hartenergie klappen ze dicht en zijn ze erg zwijgzaam. Wanneer ze in balans zijn dan zijn ze erg bewust maar wanneer ze niet in balans zijn dan kan dit omslaan in overgevoeligheid. En hun alerte , scherpzinnigheid kan omslaan in paniek en onrust.

Wanneer vuur niet in balans is kunnen lichamelijke problemen ontstaan zoals slaapstoornissen, depressie en andere mentale problemen, vergeetachtigheid, slechte circulatie, spraakproblemen zoals stotteren en hartproblemen zoals een te snelle hartslag en hartkloppingen .

Het vuurtype in zijn element

Wanneer dit type in zijn element is dan zie je een hartelijk, expressief persoon met een goed gevoel voor humor. Ze zijn oprecht betrokken bij de mensen om zich heen.  Ze hebben vaak een groot netwerk van vrienden en kennissen opgebouwd. Je kunt dit vergelijken met de aantrekkingskracht van een knapperend vuur waar mensen vaak automatisch tot zijn aangetrokken. Dit type trekt ook automatisch mensen aan door zijn charisma. Dit is het type met het hart op de tong. Sorry voor deze woordspeling. Ze kunnen zich goed uitdrukken. Dit zijn dan ook vaak leraren of mensen die veel communicatief bezig zijn voor hun werk.
Stel jezelf een kolibrie voor die in de lucht hangt en heel geconcentreerd nectar drinkt. Ze hebben een hoge trilling door hun vleugels maar hangen toch stil in de lucht. Zo zou je deze types ook kunnen voorstellenwanneer het gaat om hun sterk ontwikkelde intuïtie. Ze worden door hun omgeving gezien alsof ze hun gedachten kunnen lezen. Ze pikken alle prikkels op uit hun omgeving en kunnen mensen daarom ongelooflijk goed “lezen”.
Je zou zo bijna denken dat dit hele drukke types zijn maar in werkelijkheid is het toonbeeld van het vuurtype toch wel een rustig en harmonieuze geest die daardoor de ruimte krijgt om heel scherp te focussen.

Wat heeft een vuurtype nodig

Het belangrijkste voor een vuurtype is om hun geestdrift te beperken. Anders gaat het vuurtje te hard branden, wat ze letterlijk kan opbranden. Ze moeten leren om net zo goed zichzelf te kunnen terugtrekken en zich af te scheiden als dat ze anderen omarmen en in hen opgaan.

Literatuur: Basisboek Chinese Geneeswijzen