De Chinese Geneeskunde spreekt van damp. En dan bedoelen ze niet het weer of de damp van wanneer je aan het koken bent maar het gaat om damp in je lichaam. Hieronder zal ik bespreken waarom het belangrijk is om damp in je lichaam te verwijderen en minder binnen te krijgen.
Vloeistoffen
Je hebt vloeistoffen nodig om je lichaam te bevochtigen. Denk hierbij aan je slijmvliezen, de huid maar ook je weefsels. Wanneer deze vloeistoffen indikken dan wordt er gesproken van damp. Slijm bij een verkoudheid valt bijvoorbeeld onder damp.
Wat is het probleem met damp? Allereerst zorgt het ervoor dat de energie in je lichaam niet goed stroomt. Het belemmert de functie van je organen. Daarnaast is het zwaar en het zinkt naar beneden.
Klachten
Welke klachten ontstaat er op basis van damp? Hieronder volgen een aantal voorbeelden.
- Neusverkoudheid, loopneus, bijholteontsteking, bronchitis en productieve hoest.
- Opgeblazen gevoel, dunnere en/of niet goed verteerde ontlasting, een zwaar gevoel hebben.
- Voedselintoleranties.
- Moeilijk kunnen concentreren, duf en wattig gevoel.
- Overgewicht.
- Schimmelinfecties.
- Gevoeligheid voor infecties.
- Blaasontsteking.
- Oedeem / vochtophoping.
- Galstenen.
Hoe kom je aan damp?
Er zijn meerdere redenen dat je damp ontwikkelt. De belangrijkste oorzaak is dat de miltenergie niet optimaal functioneert. Dit kan weer ontstaan door verkeerde voeding, jezelf veel moeten concentreren en bijvoorbeeld jezelf veel zorgen maken.
Voeding
Er is specifieke voeding die damp kan veroorzaken. Hieronder volgen diverse voedingsmiddelen die damp kunnen veroorzaken en die je dus beter kunt vermijden.
- Dierlijke melkproducten met uitzondering van roomboter en ghee.
- Snoep en alle vormen van suiker.
- Broodmaaltijden, vooral van tarwe.
- Rauwkost.
- Citrusfruit en vooral banaan en avocado.
- Alcohol.
- Sterk bewerkte voeding en kant en klare zakjes.
- Alle moeilijk verteerbare voeding.
- Dieetproducten zoals shakes en repen.
- Een combinatie van vet en zoet zoals chocolade.
- IJskoude drankjes of ijsblokjes in drinken.
Daarnaast is het zo dat er andere factoren zijn die van invloed zijn op de vorming van damp in het lichaam. Zoals hierboven beschreven zorgt damp ervoor dat energie blokkeert. Een gebrek aan lichaamsbeweging verergert dit. Dan is er nog externe damp zoals natte kleding of een vochtig huis. Dit kan ook damp veroorzaken in het lichaam.
Behandeling
De behandeling van damp bestaat uit verschillende onderdelen. Het belangrijkste is het versterken van de miltenergie. Dan volgt het vermijden van dampvormende voeding en als laatste het afvoeren van damp. Als laatste maar niet minder belangrijk is om in beweging te komen. Zorg voor tenminste 30 minuten beweging per dag.
Je kunt dus heel veel doen met je voeding aan damp. Dit is dan ook de reden dan ik altijd voedingsadvies geef bij problemen met miltenergie. Alle bittere smaken hebben een drogende werking. Daarom werkt dit goed bij damp. Combineer ze wel met andere voeding zodat er wel een balans blijft. Daarnaast is niet alle deze voeding geschikt voor de miltenergie. Een uitgekiende voeding is daarom belangrijk.
Hieronder volgen voedingsmiddelen die damp transformeren en afvoeren.
– Granen: gierst, boekweit, volkoren basmatirijst, gerst en haver.
– Groenten: artisjok, rettich, radijs, bleekselderij, rammenas, prei, rucola, waterkers, radicchio, witlof, aubergine, koolrabi, ui, lente-ui en asperge.
– Fruit: grapefruit, bramen, kumquat, vossenbessen.
– Peulvruchten: alle peulvruchten maar vooral adukibonen, mungbonen, linzen en kikkererwten.
– Vis: alle soorten, vooral in soep. Kreeft is ook een goede keuze.
– Kruiden en specerijen: anijs, peterselie, basilicum, kardemom, sinaasappel- en citroenschil, dille, paardenbloem, kurkuma, kruidnagel, mierikswortel en verse gember.
– Dranken: heet water, (kleine hoeveelheden!) groene thee, bancha-thee, granenkoffie, venkelthee en maishaarthee.
Recept
Hier volgt een recept om damp te verminderen in het lichaam.
“Gebakken wortel, radijs en ui met gierst”
Ingrediënten:
50 – 75 gram gierst
2 wortels
2 el sesamolie
1 bos radijsjes
1 ui
1 bakje tuinkers
1 bos lente-uitjes
scheutje sojasaus
Bereiding:
Kook de gierst in ongeveer 20 – 25 minuten gaar in water.
Snij de radijsjes en de wortels in heel dunne plakjes. Schil de ui en snij hem in kleine blokjes.
Snij de lente-uitjes in heel dunne ringen.
Verhit de sesamolie en voeg de ui en de witte delen van de lente-uitjes toe.
Bak kort en voeg dan de wortels en de radijsjes toe. Laat 5 minuten bakken tot ze beetgaar zijn.
Blus af met een scheutje sojasaus. Neem de pan direct van het vuur.
Serveer met de tuinkers en de groene delen van de lente-uitjes.
Recept uit “Ontbijt je fit” van Jutta Koehler.