Wel of geen salade?

Wat houdt shiatsu nou eigenlijk in?
Mensen die al eens een afspraak hebben gehad weten hoe een behandeling gaat. Maar wat gebeurt er nou precies in je lichaam? In het kort leg ik het meestal als volgt uit. Bij acupunctuur worden er naalden gezet op bepaalde energiepunten. Bij shiatsu-therapie gebruik ik mijn handen op deze punten in plaats van naalden. Deze punten hebben een specifieke werking en zorgen dat bepaalde klachten verdwijnen.
In mijn artikel kun je een uitgebreide uitleg lezen over de werking van shiatsu. https://shiatsubalance.nl/shiatsu-therapie/


Wel of geen salade in de zomer?
Nu de temperatuur weer hoog is krijg ik steeds vaker vragen over fruit en salade. 5 elementen voeding adviseert namelijk om groenten te verwarmen. Maar moet dit ook in de zomer?
Dit ligt wat  genuanceerd. Voor wie geen klachten heeft is het antwoord makkelijk. Gebruik het fruit en de groente die op dit moment verkrijgbaar zijn. Dan bedoel ik uiteraard wat er momenteel in Nederland groeit. Wanneer je met de seizoenen mee eet dan krijg je eigenlijk altijd de juiste voeding binnen. Op warme dagen kun je meer koelende voeding gebruiken. Je kunt denken aan fruit, komkommer, tofu en de zo populaire muntthee.
Wanneer je een salade maakt, zorg dan dat je combineert met iets verwarmende voeding. Wanneer je komkommer en rucola neemt, kun je combineren met bijvoorbeeld biologische kip, zalm, linzen en/of lente-ui. Gebruik daarnaast wat gierst of quinoa zodat er voldoende voeding in zit. Op deze manier heb je een prima salade voor de warme zomerdag!

Koude in je lichaam?
Wanneer je klachten hebt in de vorm van koude in je lichaam werkt het iets anders. Heb jij klachten van koude? Heb je regelmatig last van vermoeidheid, veel trek in zoet, verminderde concentratie, koude handen en voeten, billen en/of rug, heb je (vaker op een dag) breiige ontlasting of ben je nog steeds warmer gekleed dat de mensen om je heen?

Wanneer je een aantal van deze vragen met ja kunt antwoorden is het mogelijk dat je koude in je lichaam hebt. In dat geval is het belangrijk om terughoudend te zijn met koelende voeding. Je verergerd hiermee namelijk je klachten. In dat geval kun je voeding kort koken of blancheren in veel water. Je kunt ook kort roerbakken op hoog vuur of kort stomen. Hoe langer je namelijk verwarmt hoe meer warmte er in de voeding terecht komt. Daarnaast kun je milde kruiden gebruiken zoals korianderzaad en komijnzaad. Wees zuinig met zout.
Als laatste: breng kleur in je voeding! De zomer heeft een overvloed aan groenten en fruit. Probeer in elke maaltijd zoveel mogelijk kleur aan te brengen.

Waarom eten ze in warme landen soms zo heet?
Hete kruiden zorgen in eerste instantie voor warmte. Daarna zorgen ze ervoor dat deze warmte naar de oppervlakte komt. Met deze oppervlaktewarmte (huid) spiegel je de warmte buiten je lichaam en heb je minder last van de warmte. Daarnaast is het zo dat er meestal gecombineerd wordt met koelende voeding zoals yoghurt, tofu, miso, etc.
Toch is het zo dat je warmte in je lichaam verliest wanneer je maar hete voeding blijft gebruiken. Tijdens koudere maanden krijg je hier weer last van.


Zomers recept
Hierbij een makkelijk en snel recept, wat als warme maaltijd kan worden gegeten maar het kan natuurlijk ook als lunch worden meegenomen.

Ingrediënten voor 2 porties:
150 gram speltcouscous
2 eieren
1 wortel
½ broccoli
1 stengel bleekselderij
1 appel
2 el citroensap
½ tl geraspte (biologische) citroen
1 el (balsamico) azijn
Handvol rozijnen
3-4 el olijfolie
Handvol pijnboompitten
Snufje kardemom
Snufje zeezout
Peterselie

Bereiding:
Meng de couscous met de kardemom en het zout en giet er kokend water overheen (zie verpakking hoeveel). Laat dit wellen totdat de couscous zacht is.
Doe de rozijnen in een schaaltje en zet ze in water om ze te wellen.
Kook 2 eieren circa 8 minuten (voor een hardgekookt ei). Spoel ze onder koud water, pel ze en snijd ze in stukjes.
Snijd ondertussen de wortel in kleine blokjes, de selderij in plakjes en de broccoli in kleine roosjes. Verhit water in een pan en blancheer de groenten ongeveer 5 minuten. Laat de groenten dan in koud water schrikken.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Snijd de appel in kleine blokjes en besprenkel met citroensap. Meng de couscous, de eieren, de appel en de geblancheerde groenten. Voeg de pijnboompitten, olie, citroenschil en de rozijnen toe. Breng op smaak met zout en azijn.
Serveer met de peterselie.


Afspraak maken
Wil je een afspraak voor shiatsu-therapie, buikmassage of voedingsadvies? Mijn werkdagen zijn maandagmiddag en dinsdag en vrijdag de hele dag.

Hieronder mijn contactgegevens:
Telefoon: 06 48 35 62 49
Mail: info@shiatsubalance.nl
Website: www.shiatsubalance.nl/contact


Warme groet,

Lisette Langford
Ontvang een gratis algemeen voedingsadvies.

Hiermee schrijf je je in op de nieuwsbrief. 

Invalid email address
Je kunt je ten alle tijde uitschrijven voor de nieuwsbrief.