Lezing met driegangendiner

April, 2015

 

 

 

 

Voorjaar

Buiten staat de natuur weer mooi in bloei. We zitten in het voorjaar en dat betekent Oosters gezien dat we in de Hout-fase zitten. Hout staat voor groei. Het net ontkiemende zaadje dat zich gaat ontwikkelen tot een plant of boom. Het uitbarsten van energie is nu zo groot dat het op geen enkele plek in het jaar kan worden geëvenaard.
Deze energie kunnen wij goed gebruiken voor onze persoonlijke groei. Ik start dan ook vanaf half mei met een beginnerscursus meditatielessen. Zie voor meer informatie verderop in de nieuwsbrief.


Lezing in combinatie met een heerlijk driegangendiner

5-elementen voeding
Ons energieniveau verschilt nogal eens van moment tot moment gedurende de dag. Dit kan iets zeggen over één van je organen maar bijvoorbeeld ook over het jaargetijde waarin we zitten. We kennen allemaal het gevoel dat je in de winter minder zin hebt om dingen te ondernemen en dat je in de zomer juist meer energie hebt. In het leven draait het altijd om balans tussen inspanning en ontspanning. Voeding heeft hier een grote invloed op.

Waarom heb ik continu koude voeten en waar komt mijn onbedwingbare snoeplust vandaan? Waar is mijn fut gebleven? Hoe herken ik wat mijn lichaam nodig heeft? Wat is het effect van melk- en melkproducten op longziekten? Wat is de relatie tussen suiker en darmklachten? Wat is het effect van rauwkost op rugklachten wat heeft knoflook voor invloed op hoofdpijn? Deze vragen zullen onder andere worden beantwoord tijdens de workshop.

In het westen wordt vooral gekeken naar voeding op basis van voedingswaarde. Hoeveel calorieën, koolhydraten, vitamines en mineralen zit er in voeding. De 5-elementenvoeding gaat uit van de thermische waarde van voeding. Dit houdt in dat voeding wordt ingedeeld in verwarmende of koelende werking. In de workshop zal worden uitgelegd in welk seizoen je welke soort voeding het beste kunt eten en drinken. Ook zullen diverse aandoeningen worden besproken en de invloed van voeding hierop.

Voor wie zijn deze workshops?
Je kunt ervoor kiezen een losse workshop te volgen wanneer je weet dat een van deze organen snel uit balans raken. Hieronder staan per element de lichamelijke en mentale klachten nog op een rijtje. Wanneer je meer informatie wilt over alle 5 de elementen dan kun je je ook opgeven voor alle 5 de workshops.

Hout: In deze workshop staan de organen lever en galblaas centraal. Lichamelijke klachten die je hierbij kunt verwachten zijn: hooikoorts, hoofdpijn, nek- en schouderklachten, problemen met de menstruatie (veel of juist weinig bloedverlies), PMS-klachten, slecht slapen, droge ogen, tinnitus. Mentale problemen: depressie, snel boos of prikkelbaar.
Vuur: In deze workshop staan de organen hart en dunne darm centraal. Slaapproblemen en klachten in de spijsvertering kunnen veroorzaakt worden door dit element. Verder zijn er mentale klachten zoals: slecht geheugen en rusteloosheid.
Aarde: In deze workshop staan de organen milt en maag centraal. Lichamelijke klachten zijn: vermoeidheid, slechte spijsvertering, koude handen en voeten, opgezette buik na het eten en allerhande maagklachten. Mentale klachten: slechte concentratie en depressieve gevoelens.
Metaal: In deze workshop staan de organen long en dikke darm centraal. Lichamelijke klachten zijn: vermoeidheid, vaak verkouden, kortademigheid, astma, COPD en obstipatie. Verder kunnen mensen met een disbalans in dit element in hun verdriet blijven hangen.
Water: In deze workshop staan de organen nier en blaas centraal. Lichamelijk klachten zijn: lage rugpijn, duizeligheid, slaapproblemen, blaasontsteking, bedplassen, het altijd koud hebben en burn-out klachten. Angst kan een mentale klacht zijn.

Wij bieden 5 workshops aan en in elke workshop staat het element centraal van het desbetreffende seizoen. Tijdens de lezing zullen de gerechten worden bereidt. Tijdens het genieten van het driegangendiner, wat geheel in het teken van de 5-elementenvoeding staat, kunnen nog uitgebreid vragen worden gesteld.

Opgeven: info@shiatsubalance.nl
Prijs: €150 incl. BTW voor 5 workshops of €35 incl. BTW per workshop (eten en drinken inbegrepen)
Korting:
Bij 4 deelnemers: €35 per deelnemer
Bij 6 deelnemers: €30 per deelnemer
Bij 8 deelnemers: €25 per deelnemer
Bij 10 deelnemers: €20 per deelnemer
Data:
22 mei workshop Hout (elementen lever en galblaas)
17 juli workshop Vuur (elementen hart en dunne darm)
18 september workshop Aarde (elementen milt en maag)
23 oktober workshop Metaal (elementen long en dikke darm)
16 januari workshop Water (elementen nier en blaas).
Locatie: ’s Gravenpolderseweg 124 in Goes
Tijd: 16.30 uur tot… we klaar zijn met eten

Meditatielessen

Grote bedrijven laten hun medewerkers mediteren omdat ze hierdoor productiever worden. Topsporters mediteren omdat dit hun prestaties bevordert. Kunstenaars mediteren omdat ze er creatiever door worden. Ongeacht welke reden je hebt om te gaan mediteren, de resultaten zijn hetzelfde namelijk de ervaring van rust, geluk en meer creativiteit.

In de cursus leer je je gedachten en emoties te observeren. Doordat je dit dagelijks gaat oefenen zul je merken dat dit veel rust geeft en je je ook een stuk beter kunt concentreren. Het maakt je geest sterker en scherper. De energie die je normaal gebruikt doordat we de geest maar heen en weer laten fladderen, blijft behouden. Wanneer je hoofd niet vol zit met allerlei gedachten en zorgen, word je veel helderder en krijg je een betere focus.

Voor wie is het?
Voor wie nog nooit heeft gemediteerd en dit wil leren. Wanneer je gemediteerd hebt en het weer wilt oppakken is deze cursus ook geschikt. Wanneer de energie van de lever niet in balans is, is meditatie ook zeer geschikt.

Cursus:
Bij meditatie is het belangrijk dat je het proces begrijpt. Op het moment dat je gaat inzien hoe je geest werkt snap je ook dat er oefening nodig is om je geest tot rust te laten komen. Hierdoor zal je niet teleurgesteld raken als dit de eerste keren nog niet lukt. Je krijgt praktische informatie over je houding. We doen oefeningen waarna we evalueren hoe de oefening is gegaan. De oefeningen zijn heel verschillend zodat je kunt kijken welke het beste bij jou past. Tussen de lessen door is het belangrijk dat je dagelijks gaat mediteren. Je krijgt hiervoor oefeningen om mee aan de slag te gaan.
Data: 11-05, 18-05, 1-6 en 8-6 van 19.30 – 20.30 uur
Opgeven: info@shiatsubalance.nl
Waar: ’s Gravenpolderseweg 124 in Goes
Prijs: 60 euro incl. BTW voor de gehele cursus

Individuele meditatielessen

Wanneer bovenstaande data voor jou niet mogelijk zijn of je liever geen les wilt in een groep, is het ook mogelijk om individuele lessen te krijgen op een dag en tijdstip wanneer het voor jou goed uitkomt.

Prijs: 150 euro incl. BTW voor 4 lessen (tijd en dag in overleg)

Wellicht tot ziens in mijn praktijk!

Warme groet,

Lisette Maranus