Zomer betekent vuur

Juni, 2015

Zomer

De zomer staat in het teken van het element Vuur. Vuur kenmerkt zich in ontwikkeling, inspiratie, intuïtie, nieuwsgierigheid, interesse en leren. Om mijn eigen vuurtje aan te wakkeren heb ik een aantal weken geleden een vuurloop gedaan. Het heeft me een enorme boost in mijn energie gegeven. Met deze energie ben ik nu onder andere bezig met een vervolg-opleiding voor 5-elementen voeding.

Ik hoop dat ik jullie kan inspireren want er staan weer volop workshops en lezingen gepland. Ik zal een lezing geven over 5-elementen voeding op de Kunstwei in Wolphaartsdijk tijdens hun open dag en hier kun je ook kennismaken met shiatsu-massage. Lees verder wanneer je hier meer over wilt weten.

Het eerste diner met lezing was een succes dus we kijken uit naar het volgende diner welke in het teken staat van het Vuurelement. Dit keer wordt het hoofdmenu vlees van de barbeque! Zie hieronder het menu.


Lezing in combinatie met een heerlijk driegangendiner

5-elementen voeding
Ons energieniveau verschilt nogal eens van moment tot moment gedurende de dag. Dit kan iets zeggen over één van je organen maar bijvoorbeeld ook over het jaargetijde waarin we zitten. We kennen allemaal het gevoel dat je in de winter minder zin hebt om dingen te ondernemen en dat je in de zomer juist meer energie hebt. In het leven draait het altijd om balans tussen inspanning en ontspanning. Voeding heeft hier een grote invloed op.

Waarom heb ik continu koude voeten en waar komt mijn onbedwingbare snoeplust vandaan? Waar is mijn fut gebleven? Hoe herken ik wat mijn lichaam nodig heeft? Wat is het effect van melk- en melkproducten op longziekten? Wat is de relatie tussen suiker en darmklachten? Wat is het effect van rauwkost op rugklachten wat heeft knoflook voor invloed op hoofdpijn? Deze vragen zullen onder andere worden beantwoord tijdens de workshop.

In het westen wordt vooral gekeken naar voeding op basis van voedingswaarde. Hoeveel calorieën, koolhydraten, vitamines en mineralen zit er in voeding. De 5-elementenvoeding gaat uit van de thermische waarde van voeding. Dit houdt in dat voeding wordt ingedeeld in verwarmende of koelende werking. In de workshop zal worden uitgelegd in welk seizoen je welke soort voeding het beste kunt eten en drinken. Ook zullen diverse aandoeningen worden besproken en de invloed van voeding hierop.

Het diner van het element Hout.

Voor wie zijn deze workshops?
Je kunt ervoor kiezen een losse workshop te volgen wanneer je weet dat een van deze organen snel uit balans raken. Hieronder staan per element de lichamelijke en mentale klachten nog op een rijtje. Wanneer je meer informatie wilt over alle 5 de elementen dan kun je je ook opgeven voor alle 5 de workshops.

Vuur: In deze workshop staan de organen hart en dunne darm centraal. Slaapproblemen en klachten in de spijsvertering kunnen veroorzaakt worden door dit element. Verder zijn er mentale klachten zoals: slecht geheugen en rusteloosheid.
Aarde: In deze workshop staan de organen milt en maag centraal. Lichamelijke klachten zijn: vermoeidheid, slechte spijsvertering, koude handen en voeten, opgezette buik na het eten en allerhande maagklachten. Mentale klachten: slechte concentratie en depressieve gevoelens.
Metaal: In deze workshop staan de organen long en dikke darm centraal. Lichamelijke klachten zijn: vermoeidheid, vaak verkouden, kortademigheid, astma, COPD en obstipatie. Verder kunnen mensen met een disbalans in dit element in hun verdriet blijven hangen.
Water: In deze workshop staan de organen nier en blaas centraal. Lichamelijk klachten zijn: lage rugpijn, duizeligheid, slaapproblemen, blaasontsteking, bedplassen, het altijd koud hebben en burn-out klachten. Angst kan een mentale klacht zijn.

Wij bieden 4 workshops aan en in elke workshop staat het element centraal van het desbetreffende seizoen. Tijdens de lezing zullen de gerechten worden bereidt. Tijdens het genieten van het driegangendiner, wat geheel in het teken van de 5-elementenvoeding staat, kunnen nog uitgebreid vragen worden gesteld.

Opgeven: info@shiatsubalance.nl
Prijs: €35 incl. BTW per workshop (eten en drinken inbegrepen)
Korting:
Bij 4 deelnemers: €35 per deelnemer
Bij 6 deelnemers: €30 per deelnemer
Bij 8 deelnemers: €25 per deelnemer
Bij 10 deelnemers: €20 per deelnemer
Data:
17 juli workshop Vuur (elementen hart en dunne darm)
18 september workshop Aarde (elementen milt en maag)
23 oktober workshop Metaal (elementen long en dikke darm)
16 januari workshop Water (elementen nier en blaas).
Locatie: ’s Gravenpolderseweg 124 in Goes
Tijd: 16.30 uur tot… we klaar zijn met eten

Open dag van de Kunstwei

Op 11 juli ben ik aanwezig op de open dag van de Kunstwei in Wolphaartsdijk. Er is de hele dag van alles te doen waaronder zang, dans, diverse workshops, een vuurloop en nog veel meer. 
Ik zal zelf een lezing geven over 5-elementen voeding. Hierin zal ik de basis uitleggen van het eten volgens de seizoenen en de thermische werking van voeding. Eten en drinken is namelijk van nature warm of koud. Het kan een groot verschil maken wanneer je het bijvoorbeeld altijd koud hebt om meer verwarmende voeding te eten. Zo zullen diverse klachten en het betreffende voedingsadvies worden besproken. Wanneer je geen specifieke klachten hebt maar geïnteresseerd bent in een natuurlijke en gezonde manier van eten dan ben je ook van harte welkom.

Om kennis te maken met shiatsu-massage geef ik tevens gratis massages van 15 minuten. Keuze uit nek-, schouders-, rug- of voetmassage. Shiatsu-massage is heel geschikt voor ontspanning van het lichaam. Het is een combinatie van massagetechnieken en het gebruik van drukpunten. Let op: er zijn maar 6 plekjes beschikbaar dus geef je snel op.
11.00 – 11.50 uur: shiatsu-massage
14.00 – 14.50 uur: lezing 5-elementen voeding
15.00 – 15.50 uur: shiatsu-massage

Vakantie

Van 29 juni t/m 3 juli is de praktijk gesloten. Ik geniet dan van een weekje in Frankrijk.

Ik wens je een fijne zomer en/of vakantie. Wellicht tot ziens in mijn praktijk!

Warme groet,

Lisette Maranus